Deel dit artikel
-

Financiële malaise dwingt Arcandor naar het web

Arcandor, het voormalige KarstadtQuelle, uit Duitsland zoekt 900 miljoen euro nieuwe financiering. De nieuwe directievoorzitter voert een reorganisatie door om weer tot een positief financieel resultaat te komen. Internet staat centraal in het nieuwe beleid.

Het concern waar reisbedrijf Thomas Cook en de winkelketens Karstadt en Quelle onder vallen moet zo snel mogelijk weer een positieve kasstroom krijgen en weer winst gaan maken. Bedrijfsonderdelen die niet tot de kernactiviteiten behoren worden in een aparte entiteit ondergebracht, Atrys.

E-commerce krijgt een centrale rol in de afslankingsoperatie. Tot de kernactiviteiten van Arcandor behoren nationale en internationale bedrijvigheden van Primondo, Karstadt en Thomas Cook. Ook de catalogusverkopen van elektronicaketen Quelle blijven behouden. De fysieke en digitale Quelle-zaken, echter, worden afgestoten.

Het internationale reisbedrijf Thomas Cook was vorig boekjaar verantwoordelijk voor 60 procent van de concernomzet.

Dat is wat de nieuwe topman Karl-Gerhard Eick gisterenmiddag aan aandeelhouders en media mededeelde tijdens een persconferentie.

Eick zoekt 900 miljoen euro nieuw kapitaal om schulden af te lossen en de reorganisatie te kunnen financieren.

De bestuurder die op 1 maart aantrad, stelt dat Karstadt en Primondo gezamenlijk in de nieuwe constellatie al een positieve kasstroom hebben.

Als onderdeel van de herschikking worden prestigieuze warenhuizen als KaDeWe in Berlijn en Oberpollinger in München verkocht. Ook de fysieke en online winkels van elektronicaketen Quelle gaan in de verkoop, behalve de catalogusverkopen.

Uit de presentatie gisteren bleek dat de webwinkel van Karstadt 40 miljoen euro omzette op internet, of 1 procent van het totaal.

Als Arcandor er niet in slaagt om de benodigde financiering op te halen, wat volgens bronnen van de Wall Street Journal niet onrealistisch is om te verwachten, dan zou het aanspraak kunnen maken op staatssteun.

Foto: http2007 (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond