Deel dit artikel
-

FNV claimt doorbraak met pakketsorteerders PostNL

FNV heeft met uitzendbureau In Person een akkoord bereikt over de gelijke beloning van ruim 400 pakketsorteerders die werken voor PostNL in Amersfoort, Dordrecht, Goes en Waddinxveen. Per 1 juli krijgen de uitzendkrachten gelijk loon voor gelijk werk, en alle 120 FNV-leden krijgen een volledige nabetaling voor hun gemiste loon.

In december 2017 stelde FNV zowel PostNL als uitzendbureau In Person aansprakelijk voor de onderbetaling van ruim 400 uitzendkrachten die pakketten sorteren op pakketdepots van PostNL. De werknemers krijgen niet betaald volgens de PostNL-cao.

Via een constructie met een leeg uitzend-bv’tje dat zichzelf inhuurt, ontnam volgens FNV PostNL deze werknemers al hun rechten. ‘Geen enkele sorteerder is in dienst van het bedrijf en mensen sjouwen 800 pakketten per uur voor het minimumloon. Ze maken lange nachten voor weinig geld.’

Hoewel de pakkettenmarkt sterk groeit, neemt PostNL geen sorteerders in dienst. PostNL heeft een uitzendbureau als onderaannemer bestempeld. Dit uitzendbureau huurt vervolgens sorteerders in via een tweede uitzend-bv. Zo ontwijkt PostNL de uitzend-cao, zegt het FNV. De sorteerders verdienen het wettelijk minimumloon, werken op oproepbasis en horen vaak pas op de dag zelf of en hoe laat ze moeten werken. FNV wil de ‘doorgeslagen flex’ ook elders aanpakken.

Vandaag besteedt ZEMBLA aandacht aan de wijze waarop PostNL de afgelopen jaren de arbeidskosten zo laag mogelijk probeert te houden.

.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond