Deel dit artikel
-

FNV teleurgesteld over afwijzen dwangsom Uber

FNV is teleurgesteld dat het Gerechtshof in Amsterdam taxibedrijf Uber geen dwangsom oplegt. De vakbond had daarom gevraagd, omdat Uber weigert een eerdere uitspraak van de rechtbank na te leven.

Vorig jaar oordeelde de rechter dat Uber de taxi-cao moet naleven. Omdat Uber dat weigert te doen, vroeg FNV het Hof vorige maand om een dwangsom.

Het Hof vindt dat FNV de uitspraak moet afwachten in het hoger beroep dat Uber aanspande in de cao-zaak.

Volgens FNV was deze rechtszaak niet nodig geweest als de overheid schijnzelfstandigheid bij platforms tegen was gegaan. Het kabinet heeft onlangs laten weten dat de Belastingdienst pas in 2025 de wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, gaat handhaven. En diezelfde Belastingdienst laat al bijna zes jaar het asociale verdienmodel van platformbedrijven ongemoeid, zegt de bond.

Uber is de laatste weken veel in het nieuws en heeft in vele landen soortgelijke uitspraken ook jarenlang genegeerd, zegt de FNV. ‘De zogenaamde Uber Files bevestigen wat wij al jaren weten: Uber probeert op allerlei manieren de naleving van wetten en cao’s te ontduiken. De gelekte documenten stammen weliswaar uit 2017 en eerder, maar tot op de dag van vandaag blijken er meerdere rechtszaken nodig om Uber zich aan de wet te laten houden.’

Foto FNV

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond