FNV-leden pleiten in Brussel voor juridische EU-brede bescherming platformwerkers

Op uitnodiging van Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) zijn FNV-leden werkzaam bij Deliveroo en Uber dinsdag in gesprek gegaan met Europarlementariërs over de concept-richtlijn ter verbetering van de bescherming van platformwerkers.
FNV-riders en -chauffeurs wilden de Europarlementariërs zelf vertellen hoe broodnodig het is dat hun werknemersrechten wettelijk worden beschermd.
De FNV heeft verschillende rechtszaken tegen verschillende bedrijven gevoerd. Maar ze zijn en blijven volgens de vakbond enorm hardleers. Zo hebben werknemers van Uber bijvoorbeeld, zelfs na de rechterlijke uitspraak op 13 september 2021, nog steeds niet de arbeidsrechtelijke bescherming en het cao-loon waar ze recht op hebben.
De rechter in Nederland stelt dat bezorgers van Deliveroo en de taxichauffeurs van Uber werknemers zijn en geen zelfstandigen. De werknemers horen daarmee onder de betreffende cao te vallen met alle arbeidsvoorwaardelijke rechten die daarbij horen. Maar Uber en Deliveroo weigeren niet alleen de cao toe te passen, ze procederen door.
Het is daarom volgens de FNV hoog tijd voor EU-wetgeving om wettelijke kaders ter bescherming van de rechten van platformwerkers vast te leggen. De arbeidsrelatie voor platformwerkers moet juridisch verankerd zijn en worden ingebed in het nationaal recht.
Recent heeft de minister van SZW, Karien van Gennip, in de hoofdlijnenbrief aangegeven dat schijnzelfstandigheid moet worden aangepakt. De FNV zal daarom rechtszaken blijven aanspannen, totdat platformwerkers niet alleen als werknemers worden beschouwd, maar ook zo worden behandeld.
Foto Shutterstock
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond