Deel dit artikel
-

Ford brengt auto-OS naar Europa, wordt open source

Ford gaat nu ook in Europa auto’s verkopen met zijn besturingssysteem SYNC. Dat zorgt voor de directe koppeling tussen smartphones en de auto. Bovendien wordt SYNC open source gemaakt.

De automaker hoopt in 2015 3,5 miljoen auto’s te verkopen met systeem dat mobiele apps uit de telefoon toegankelijk maakt in de display van de bestuurder. Daardoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om Spotifymuziek te draaien via het geluidssysteem van de auto. Dat maakt Ford bekend in Barcelona, waar het Mobile World Congress aan de gang is.

Een tweede noviteit van de Amerikaanse automaker is het SYNC Applink, de technische koppeling tussen auto en telefoon, open source wil maken. Ford brengt zijn software als opensourcepakket onder in Genivi. Dat is een samenwerkingsverband van automakers waarin ze de software voor entertainmentsystemen in voertuigen ontwikkelen. Door de gezamenlijke aanpak proberen ze fragmentatie te voorkomen en auto’s aantrekkelijk vehikels te maken voor de entertainmentindustrie. Aan dat ecosysteem wordt de telefoon nu toegevoegd als extra ‘stuur’.

Tot de leden van de Genivi-alliantie behoren onder meer Renault, BMW, Volvo, Jaguar, Land rover, GM en PSA Peugeot Citroën. Zij kunnen door Fords toezegging, op termijn, ook telefoonkoppelingen met de auto gaan bieden aan hun klanten.

Voor ontwikkelaars betekent dit dat de auto een volwaardige extra platform wordt om apps voor te ontwikkelen.

Sinds Ford bekendmaakte dat het SYNC Applink open source zou maken, schreven 2500 ontwikkelaars zich al in als belangstellend.

Deel dit bericht

1 Reactie

Gerjan

Cool! Kan niet wachten tot deze techniek ook in de andere merken beschikbaar wordt. Smartphones FTW!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond