Deel dit artikel
-

‘Formele Europese mededingingsklacht Android woensdag’

Eurocommissaris Margrethe Vestager klaagt Google morgen formeel aan om concurrentievervalsend gedrag met zijn mobiele besturingssysteem Android, melden bronnen aan Politico Europa.

Politico is de volgende nieuwsredactie in Brussel die uit Brusselse bronnen hoort over een formele aanklacht tegen Android. Op een week na is het exact een jaar geleden dat Alphabet zijn eerste formele aanklacht wegens machtsmisbruik in Europa aan zijn broek kreeg. Die gaat over de té dominante marktpositie van Google Shopping.

De aanklacht zal zich vermoedelijk richten op het distributiebeleid van Android. Meer specifiek: hoe het apps als Maps en Mail en mogelijk Search voorinstalleert op nieuwe toestellen af-fabriek. Dit lijkt op de monopoliezaak die Microsoft ooit van Europa verloor om de gebundelde distributie van Windows met Mediaspeler en Internet Explorer.

Het moet nog blijken of de cruciale digitale navelstreng tussen telefoons en Google, Play Services, ook binnen de scope van de aanklacht valt.

Vestager heeft gisteren in Amsterdam ontkend dat er op korte termijn een aanklacht komt.

Mocht het Europese Hof beide aanklachten tegen Alphabet uiteindelijk gegrond vinden, dan kan dat Google miljarden euro’s boetegeld kosten. Daarnaast kunnen er maatregelen worden opgelegd om het machtsmisbruik in de toekomst te voorkomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond