Deel dit artikel
-

Forrester tempert “hype” rond offshore

Het verplaatsen van it-activiteiten naar landen met lage lonen neemt niet zo'n vaart. Dit zegt Forrester Research na onderzoek onder de Fortune 1000 bedrijven. Slechts 5 procent heeft zich er volledig op gestort, het merendeel neemt nog een afwachtende houding aan.

Recent kwamen zowel VN-organisatie UNCTAD als marktanalist IDC met een rapport over het verplaatsen van it-services naar het buitenland. Tien procent van de omzet op de Amerikaanse thuismarkt vloeit weg als gevolg van het verplaatsen van it-services naar het goedkopere buitenland, zoals India of China, zo concludeerden UNCTAD en IDC los van elkaar.

Ook in Nederland begint het verplaatsen van delen van de it-industrie naar het buitenland zijn weerslag te krijgen. Volgens GPI Consultancy zijn er al 5000 banen verloren gegaan en het Rotterdamse bureau verwacht dat dit aantal de komende tien jaar zal toenemen tot 50 duizend. "Het lijkt op dit moment een redelijke inschatting dat op termijn ongeveer 25 procent van de Nederlandse it-dienstverlening in aanmerking komt voor verplaatsing over de grens ('offshore outsourcing')", aldus GPI Consultancy.

Zowel IDC als GPI Consultancy tekenen bij hun conclusies aan dat de ontwikkeling naast een negatieve kant – banenverlies op de thuismarkt – ook een positief effect heeft. De bedrijven die aan offshore doen zien kans om concurrerend te blijven, wat de positie op de lange termijn gunstig beïnvloed.

Tegengas voor de beeldvorming rond offshore outsourcing wordt geleverd door Forrester Research. "Ondanks de hype rond een massaal verdwijnen van it-banen naar goedkopere landen overzee, blijft slecht 5 procent van de bedrijven uit de Fortune 1000 zich volledig gericht te hebben op offshore outsourcing", concludeert het onderzoeksbureau. Zestig procent van de bedrijven doet helemaal niets outsourcing naar het buitenland en 25 procent maakt er op kleine schaal gebruik van.

Analyse van de activiteiten van de Fortune 1000 bedrijven leverde volgens Forrester vier categorieën van bedrijven op, gekeken naar de houding ten opzichte van offshore outsourcing. Er zijn de 'bystanders' die de kat nog wat uit de boom kijken (60 procent) en nog geen budget besteden aan offshore. De 25 tot 30 procent 'experimenters' doen dit wel, zij geven hooguit 5 procent van hun it-services budget uit aan offshore outsourcing, waarbij het gaat om kleinschalige projecten die niet tot de core-business behoren.

Een groep van 5 tot 10 procent 'commiteds' maakt gebruik van offshore voor het ontwikkelen van complexe applicaties en "kritieke" services. Zij besteden hieraan 10 tot 30 procent van hun it-services budget, aldus Forrester. Een groep 'full exploiters' van "minder dan 5 procent" ziet outsourcing naar het buitenland als een "belangrijke taak". Deze laatste groep besteedt 40 tot 50 procent van hun it-services budget aan offshore outsourcing.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond