Deel dit artikel
-

Forse reorganisatie Sony na winstwaarschuwing

Het Japanse elektronicaconcern Sony verkeert opnieuw in zwaar weer. Vanochtend werd een winstwaarschuwing afgegeven en bekendgemaakt dat nog eens 5000 banen moeten verdwijnen. De pc-tak wordt verkocht en de tv-afdeling wordt een zelfstandige dochter.

Sony voorziet een nettoverlies van 110 miljard yen (omgerekend 815 miljoen euro) in het boekjaar dat loopt tot eind maart. Een forse tegenvaller, omdat men eerst nog rekening had gehouden met een winst van dertig miljard yen. In het algemeen vallen de verkopen van smartphones, camera’s, tv’s en computers tegen.

De pc-afdeling, waaronder het bekende merk Vaio valt, wordt voor naar verluidt vierhonderd miljoen dollar verkocht aan een groep investeerders. Sony zelf stopt onmiddellijk met de ontwikkeling van computers. De bekende Vaio-laptops verdwijnen daarmee uit de Europese schappen. Het nieuwe bedrijf wil zich alleen nog op de Japanse markt richten.

De tv-afdeling wordt een zelfstandige dochter en gaat zich meer richten op de productie van duurdere modellen. Voor de totale reorganisatie wordt zeshonderd miljoen euro uitgetrokken.

De slechte resultaten zijn opmerkelijk nu veel vergelijkbare Japanse bedrijven na de crisis weer overeind krabbelen. Het Japanse elektronicaconcern Panasonic heeft in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2013/2014 een vijfde meer winst behaald dan een jaar eerder. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Panasonic een breder productenpakket heeft en zich meer gaat richten op producten voor de auto-industrie en huizenbouwers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond