Fotodienst Colorwonder stopt

Colorwonder.com, dat vorig jaar nog tweemaal tot beste Nederlandse fotoservice werd beoordeeld, is gestopt met zijn activiteiten. Het bedrijf zag geen kans nieuwe financiering te vinden. Klanten dienen hun online foto-albums elders op te slaan, morgen gaat de site op non-actief.
Colorwonder.com ging begin vorig jaar van start en bood internetters de mogelijkheid om online een foto-album aan te leggen, of prints te laten maken van de digitale foto's. Het bedrijf startte met een onbekend bedrag aan kapitaal van private investeerders. Om de activiteiten voort te zetten had het nu twee miljoen euro aan nieuw kapitaal nodig.
"Er waren hoopgevende gesprekken met nieuwe investeerders," zegt managing director Kiliaan Toorenaar, "maar uiteindelijk hadden ze toch koudwater-vrees. We wilden het bedrijf op een bepaald niveau en van een bepaalde omvang brengen, daarvoor was het nodig om twee miljoen euro nieuw kapitaal te krijgen. We wilden niet op een kleinschaliger niveau verder gaan, dat ligt niet binnen onze ambities." Inmiddels is surseance van betaling aangevraagd, een faillissement zal spoedig volgen, aldus Toorenaar.
Colorwonder.com diende op te boksen tegen gevestigde bedrijven als Kruidvat en Hema, die ook actief zijn met online fotodiensten. In testen van het Algemeen Dagblad en Internet Idee kwam Colorwonder echter als beste naar voren, met name de snelheid waarmee de foto's afgedrukt en bezorgd werden kreeg lof, evenals de kwaliteit van de afdrukken.
Volgens Toorenaar is Colorwonder niet ten onder gegaan vanwege de grotere naamsbekendheid van de andere aanbieders. "We hebben aardig wat publiciteit gekregen en zagen ook het klantenbestand groeien. De markt voor digitale fotografie ontwikkelt zich ook goed, er worden steeds meer camera's verkocht. Het aantal afdrukken via digitale fotografie is echter gering in vergelijking met het totale aantal afdrukken in Nederland. Dit zal groeien, het is een kwestie van tijd."
Die tijd ontbrak het Colorwonder, dat nog wel alternatieve inkomstenbronnen had, naast inkomsten uit afdrukken. Bedrijven konden Colorwonder inhuren om zelf een fotoservice aan de sitebezoekers aan te bieden. Ook was het mogelijk om foto's te laten maken op een evenement, waarna bezoekers een kaartje kregen met een code, die via een webadres foto's van dat evenement weer beschikbaar maakte. Beiden dienden als promotiemiddel voor bedrijven. Klanten voor beide diensten waren ondermeer Ilse, Staatsloterij en Vizzavi.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
paul van den heuvel
Ook hier is het weer het fenomeen van een goed idee met helaas slechte marketing (of gebrek aan mogelijkheden om je te profileren). Als je dan leest dat het bedrijf ten onder is gegaan a.g.v. een investering van 2 miljoen dan kan zeker niet gezegd worden dat het hier om een bodemloze put ging. Jammer maar het wordt saai op het web.
Teun Roodvoets
Paul, ik ben van mening dat het probleem niet "slechte marketing" of "gebrek aan mogelijkheden om je te profileren" is. Ik denk dat (goede) ideeën een te korte tijd wordt gegund om zich te kunnen ontwikkelen en geaccepteerd te worden door het grote publiek. Acceptatie = gewenning & cultuursverandering en daar is tijd voor nodig. Het probleem van nieuwkomers/startups is dat hun financiers vaak alleen willen doorgaan als er op korte termijn succes wordt geboekt. De gevestigde bedrijven (in dit geval de Hema's, Kruidvaten en fotolaboratoria) hebben over het algemeen wel de mogelijkheid om de hele acceptatieperiode vol te houden. (Maar niet altijd de visie). Colorwonder is helaas een voorbeeld dat superieure kwaliteit geen garantie is voor succes. V2000 is dat ook, en daar was slechte marketing inderdaad een van de belangrijkste oorzaken van de ondergang.
Frank Braton
Het is heel simpel. Als je product duurder is dan dat van een ander en je bent merkloos dan ben je gezien. Colorwonder was geen merk maar een onbekende naam voor een product dat anderen als bijproduct verkopen tegen een lagere prijs. Maak werk van je merk.