Deel dit artikel
-

Frankrijk verbiedt beperkingen iTunes

Frankrijk heeft een wet goedgekeurd die Digital Rights Management technologieën als Apple's FairPlay verbiedt. Dat betekent dat geluidsdragers moeten worden opengesteld voor meer dan één bestandsformaat. Muziek gedownload bij de downloadwinkel van iTunes moet onder deze wet ook op andere geluidsdragers dan de iPod afspeelbaar zijn.

In maart stemde het Franse parlement al in met de wet die bepaalt dat geluidsdragers moeten worden opengesteld voor meerdere geluidsdragers. Afgelopen vrijdag keurden de Franse senaat en Nationale Assemblee de wet goed.

Net na de stemming in Frankrijk publiceerde de Organisatie voor Economische Ontwikkelingen en Samenwerking (OECD) een rapport waarin het belang wordt benadrukt van eenvoudige overdraagbaarheid van bestanden tussen apparaten. “Het voorkomen van het uitwisselen van bestanden tussen apparaten beperkt de ontwikkeling van digitale content,” schrijft de organisatie in het rapport.”

In andere Europese landen bestaat ook discussie over de bezwaren van DRM. De verwachting is dat de parlementen in Polen en Zwitserland later dit jaar gaan debatteren over het onderwerp. In Scandinavische landen hebben advocaten de zaak opgepakt.

Apple was na de eerste stemming in het Franse parlement heel kritisch over de Franse wet. Apple baas Steve Jobs zei eerder over de wet: “Dit is door de staat goedgekeurde piraterij.” Sommige analisten verwachten dat Apple stopt met de verkoop van iTunes in Frankrijk.

Frankrijk is het eerste land dat dergelijke maatregelen neemt tegen beperkingen die fabrikanten opleggen bij het uitwisselen van bestanden. Fabrikanten kunnen rekenen op boetes oplopend tot 300.000 euro als ze gebruikers beperkingen opleggen via DRM.

Deel dit bericht

4 Reacties

Wouter Rutten

Er zal een ‘regulerend orgaan’ worden ingesteld dat technologiebedrijven kan verplichten om informatie die nodig is om interoperabiliteit te bereiken te delen met anderen. Dat kan alleen als degene die de informatie krijgt belooft er netjes mee om te gaan en de rechten van de contenteigenaren respecteert.  Bij de implementatie van de richtlijn in Nederland stelde de regering zich op het standpunt dat het de ‘voorkeur verdient dat kopieën van muziek en film van een legale bron worden gemaakt’. Dat heeft niet kunnen voorkomen dat het downloaden uit illegale bron inmiddels grootschalig plaatsvindt en sociaal geaccepteerd is. De NVPI is van mening dat hierdoor een verkeerd klimaat rond de consumptie van entertainmentproducten is ontstaan en vindt dat er voor de overheid een taak ligt om daar verandering in aan te brengen, bijvoorbeeld door het verbieden van downloaden uit illegale bron.     ——————————————————————————– Noot voor de redactie, niet voor publicatie:   De NVPI is de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie audio, video, interactief. Voor meer informatie neemt u contact op met Wouter Rutten, woordvoerder NVPI, op 06 225 25 207 of 035 625 44 12   

Yepster

Het is heel goed dat Frankrijk deze stap heeft genomen. Het is een taak van de overheid om de burger te beschermen tegen marktmacht en niet zoals Rutten bepleit dat het bescherming dient te bieden aan het bedrijfsleven. Is Rutten vergeten dat vroeger ook gewoon alles gekopieerd werd op cassette bandjes…? Het is van alledag, niets nieuws, men vergeet alleen dat het hele spectrum aan het veranderen is en de grote platenmaatschappijen denken protectionistisch ipv vernieuwend.Sinds wanneer is het bedrijfsleven een voorstander dat de overheid zich inmengt in de marktwerking, precies alleen wanneer het hun goed uitkomt. Wie bepaald wat illegaal is en wat niet eigenlijk? Wetten gemaakt door politici met commissariaten waarvan de horizon slechts 4 jaar is om daarna een prettig te cashen bij bedrijven waarvoor zij diensten hebben verricht…… Marktwerking laten reguleren door de overheid, contradictio in termine. Ach, wake up and smell the coffee.

Yepster

@ Rutten,Je verspreid oud nieuws. Het meerdendeel van de muziek die wordt afgespeeld op mp3 spelers is legaal. Zo'n zeventig procent van de muziek op draagbare spelers is legaal. Onderzoeksclub Ipsos bericht dat nog slechts dertig procent van de muziek op mp3-spelers van de ruildiensten van internet en overige onbetaalde bronnen komt. Check de link van Planet over dit onderzoek; http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=729035/sc=f9935b  Overheidsingrijpen is dus niet nodig de markt reguleert zichzelf! Daarmee is de beslissing van de Franse overheid dus zeker gerechtvaardigd.

wouter rutten

@yepster: ik spreek me niet uit over de vraag of het ingrijpen van de overheid wel of niet gerechtvaardigd is – integendeel. Het enige waar het mij om gaat is dat de berichten dat er sprake is van het verplicht openstellen van iTunes van de nodige nuance te voorzien.  Overigens gaat het ondersoek van Ipsos over de Amerikaanse markt en niet over de Europese. De cijfers in Nederland zijn anders.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond