Frans bedrijf legt link tussen papier en web

Het Franse bedrijf Wiziway brengt in Nederland een methode op de markt voor het koppelen van de papieren catalogus en internet. Via het scannen van 'tags' in de catalogus kan er direct een applicatie of een bestelformulier online opgeroepen worden. Leverancier van kantoorartikelen Bührmann lijkt meer geïnteresseerd in migratie van catalogus naar direct online bestellen.
De methode van Wiziway lijkt op het al vaker toegepaste systeem van barcodes. Het principe is hierbij hetzelfde, met een apparaatje – een 'pen' of een soort muis – wordt een barcode afgelezen die leidt naar een website met meer informatie of de mogelijkheid te bestellen. De krant Spits! hield hier enkele jaren geleden een test mee op de consumentenmarkt, waarbij advertenties voorzien waren van een barcode. Vaker is de methode terug te vinden in de b2b markt.
Wiziway zegt te verschillen van andere systemen doordat via de 'tag' die gescand wordt een applicatie op de pc of een url automatisch geopend kan worden. Jan van Schaik, project manager van Erai , het bedrijf dat 'click on paper' namens Wiziway in Nederland op de markt brengt: "Doordat de codes van de tag en corresponderende 'link' naar een url of applicatie een centrale server zijn opgeslagen, kan iedereen op welke plek ter wereld dan ook met een clicker (scanner cq lezer, JH) op een tag klikken om de juiste url of applicatie te openen." Verder heeft Wiziway de omvang van de 'tag' drastisch weten te verkleinen in vergelijking met de barcode – tot 2,4 mm2 – iets wat er fraaier uitziet in een catalogus en bovendien kostbare ruimte op het papier bespaart.
Wiziway is opgericht door Thierry Lamouline, die in zijn vorige functie bij een groot industrieel bedrijf ervaring opdeed met catalogi. Hij zag de voordelen van print (gemak, uitstraling) en het web/intranet (meer informatie, direct bestellen) en besloot dat internet de papieren catalogus nooit zou kunnen vervangen. Om toch een koppeling tussen beide te leggen ontwikkelde hij binnen Wiziway 'click on paper', een systeem om met de 'tag', een lezer en software snel te schakelen tussen papier en web. Op het systeem is patent verkregen.
Een van de klanten die gebruik maakt van 'click on paper' is het Franse Manutan, het moederbedrijf van Overtoom en een van de grootste postorderaars in Frankrijk. In de vuistdikke catalogus van Manutan zijn bij producten de kleine 'tags' te zien, wie erop klikt ziet meer informatie over het product via de website, of kan er direct het gewenste item mee bestellen. Het bedrijf Haleco, leverancier van beveilings- en reinigingsproducten, maakt in zijn catalogus eveneens gebruik van 'click on paper', het won er recent nog de Franse 'Prix du Catalogue' mee, de prijs voor de beste b2b catalogus 2003.
Wiziway bestaat uit slechts vijf werknemers. Het bedrijf heeft de verkoop van het systeem 'click on paper' uitbesteed in de markten waarin het actief is. Inkomsten krijgt het bedrijf uit de verkoop van de 'tags'. Wat de kosten verbonden aan 'click on paper' zijn hangt sterk af van de afname van het aantal 'tags', zegt Van Schaik. Het implementeren van het systeem – inclusief licentie op de software – kost gemiddeld tussen de 5 en 25 duizend euro inclusief tags, vertelt hij. De 'lezers' dienen apart besteld te worden en gaan van de hand voor ongeveer 35 euro per stuk.
Doel is uiteraard om via een soepel schakelen tussen de papieren catalogus en de website het bestellen te vereenvoudigen, en het risico op fouten bij het online bestellen te verminderen. Van Schaik: "Ook gebeurt het regelmatig dat fabrikanten nieuwe producten in een catalogus zetten waarvan vervolgens de technische specificaties aangepast worden. Met een 'tag' heb je dan als afnemer of reparateur altijd de laatste specificaties bij de hand, dat levert voor de fabrikant weer kostenbesparing op omdat er niet telkens gebeld wordt met het verzoek om de nieuwste technische tekening."
Bührmann
Een van de partijen die in Nederland veel werkt met catalogi op de b2b-markt is verkoper van kantoorartikelen Bührmann. Paul Blom, eindverantwoordelijke voor e-business bij Buhrmann Corporate Express, zegt dat de systemen zoals Wiziway die op de markt brengt nog weinig worden toegepast bij zijn bedrijf. Het systeem van barcode en scanner wordt hoofdzakelijk gebruikt bij voorraadbeheer in magazijnen, aldus Blom.
In catalogi is het nog weinig toegepast, vertelt Blom, voor een deel "omdat het een lelijk beeld oplevert" in de catalogus. De belangrijkste reden om er niet mee te werken is dat het merendeel van de bestellingen in Nederland al via de online catalogus worden gedaan en het doel van Buhrmann is om dit aandeel in de markten waarin het actief is verder op te voeren. "In Nederland behalen we 65 procent van de omzet via internet en in de Verenigde Staten 50 procent. In Europa ligt dat nu nog lager, op 40 procent, maar we verwachten dat dit de komende twee jaar zal stijgen naar eveneens 65 procent."
Helemaal verdwijnen zal de papieren catalogus niet, zegt Blom. "Papier roept nog steeds een belevenis op en een catalogus zal daarom wel blijven bestaan. In de 'prospect-fase' is het een ook een goed middel om interesse te wekken. Maar in het vervolg zullen we de klant dan gericht benaderen langs elektronische weg. Zien we bijvoorbeeld dat iemand een printer heeft gekocht, maar geen vullingen, dan zullen we deze klant via e-mail opnieuw benaderen."
De koppeling tussen catalogus en online ziet Blom nu met name in het gebruik van de bestelnummers. "Vooralsnog denk ik dat klanten die een catalogus ontvangen en vervolgens online willen bestellen het goed af kunnen met de serienummers die in de catalogus bij de producten vermeld staan."
Van Schaik zegt al met enkele grote Nederlandse bedrijven op de b2b markt gesproken te hebben, en meldt dat er interesse is voor 'click on paper'.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
ben
Geachte lezer/ster, Kunt u mij vertellen waarom het nu nog niet algemeen bekend is en niet of nauwelijks te vinden is.