Deel dit artikel
-

Fransen komen met zelfcensurerende DVD-speler

De kans dat er een tweede ’nipple-gate’ komt in de Verenigde Staten, is aanzienlijk afgenomen. Het Franse RCA, onderdeel van Thomson Electronics, brengt een dvd-speler op de markt die seks, geweld en scheldwoorden filtert. Met de dvd-speler poogt RCA in te spelen op de verhitte gemoederen in de Verenigde Staten die zijn ontstaan na de ontblote borst van Janet Jackson tijdens de Superbowl.

De dvd-speler maakt gebruik van de Clearplay-techniek die een zwarte lijst heeft opgesteld van ruim 500 films met aanstootgevende inhoud. Wanneer men een dvd in de speler stopt herkent deze de film. De scènes die niet geschikt worden geacht worden automatisch herkend en vervolgens systematisch overgeslagen.

Tot voor kort was de Clearplay-techniek alleen nog verkrijgbaar in de dvd-rom drives van pc’s. In Hollywood zijn ze niet blij met de nieuwe techniek die censuur mogelijk maakt.

Een filmmaatschappij heeft Clearplay inmiddels aangeklaagd wegens inbreuk op haar intellectuele eigendom. De filmmakers willen niet dat hun films zonder toestemming worden aangepast. De dvd-speler is binnenkort te koop bij de Amerikaanse supermarktketens Wal-Mart en K-mart voor nog geen 80 dollar.

Het is niet voor het eerst dat er censuur wordt gepleegd in Amerikaanse films. De Amerikaanse video-verhuurketen CleanFlicks doet het al jaren. Het snijdt bepaalde scènes in films, die niet geschikt worden geacht voor verhuur, gewoon weg.

Deel dit bericht

4 Reacties

Alexander van Slooten

Met dit product kunnen ouders weer een stuk verantwoordelijkheid bij een ander leggen. Je kunt je afvragen of zo'n filter een film als "The Passion Of The Christ", waarvan, naar ik vermoed, niet veel van over zal blijven, opeens geschikt maakt voor kinderen. Vertrouwen op de filmkeuring lijkt me betrouwbaarder en vele malen goedkoper. Ik ben overigens benieuwd naar de prijs van de DVD's met updates voor het filter.

Kasper de Wijs

Leve de hypocriete 'preutse' samenleving in de V.S.! Te triest voor woorden….

radja

te triest? neuh.. niet echt… ik kan me voorstellen dat je best met je kind het nieuws wil kijken, maar geen beelden van lijken of sex wil zien. ik kan me voorstellen dat je reclame wil blokkeren, scheelt gezeur van de kinderen in de laatste serie poppetjes die bij een tekenfilm horen. en zo kan ik er nog meer verzinnen. het is niets anders dan een popup blocker, of een porno-filter (bij veel mensen op het werk ge-installeerd), en daar is toch ook niets mis mee?

Kasper de Wijs

Het gaat hier over "ruim 500 films met aanstootgevende inhoud". Nog niks over tv dus ( wat er natuurlijk wel aankomt). Als je de inhoud van de film niet wilt zien, kijk dan niet naar de DVD 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond