Deel dit artikel
-

‘Fraude internetbankieren paar duizend euro’

Fraude van betekenis is er nooit geweest met internetbankieren. Dit zegt althans bankenclub NVB. Die geeft voor het eerst concreet antwoord op de vraag naar de omvang van de fraude.

In het artikel Dubbele tong banken: nauwelijks fraude, wel campagne schreven we dat de banken en hun club NVB al jaren het antwoord schuldig blijven op de vraag naar de omvang van de fraude.

De NVB pakt nu die handschoen op en komt met een antwoord: "Het gaat om minder dan tien gevallen tot nu toe. De totale omvang bedraagt een paar duizend euro."

Dit is dus inderdaad een ‘te verwaarlozen’ bedrag. Deze twee cijfers van de NVB staan in schril contract met de tezamen honderden berichten over phishing – vooral bij Postbank – en de waarschuwingen, campagnes plus, niet op de laatste plaats, de toegenomen veiligheidsmaatregelen bij het overboeken.

Is al dat kabaal dan wel nodig? De NVB zei gisteren dat alle uitingen, inclusief de nieuwe campagne, bedoeld zijn ter preventie. Dat pakt goed uit, blijkens de cijfers, zo oppert de NVB.

Spagaat

Dit contrast roept de vraag op of de banken de genoemde cijfers over de werkelijke fraude niet ‘downplayen’ teneinde te voorkomen dat er onzekerheid ontstaat over het internetbankieren. Banken bevinden zich in een spagaat: wel moeten waarschuwen, maar ook het vertrouwenh op peil houden. Tenslotte heeft de webdienst de banken aan arbeidskosten al honderden miljoenen euro’s bespaard. De klant vervangt met het inkloppen van de overboekingsdata het werk van medewerkers van de bank.

Frank Engelsman is ’s lands bekendste privé detective in fraudeopsporing met zijn bureau Ultrascan, dat mondiaal scoorde met het Apollo-team van de politie de 419-fraude door Nigerianen aanpakte. Hij heeft geen gegevens over online bankfraude. Wel heeft hij ervaring met regelmatig bagatelliseren van misdaadcijfers in verband met pinpasfraude:

"De banken spraken over vorig jaar van twaalf gevallen met totaal 15 miljoen euro schade. Ze bedoelen dan het aantal aangiftes, en die betreffen schade door skimmen op meerdere plekken en tijden over een langere periode. Om meer precies te zijn: één aangifte tegen één groep skimmers die door het hele land hebben geskimd.

Makkelijk voor de politie en de statistieken. Maar het geeft niet weer hoeveel klanten, al snel tussen de 200 en 500 per plek of machines zijn geskimd. De politie sprak recent van twaalf gevallen van fraude met skimming van de passen. Maar als het gaat om tien boeven die gemiddeld 500 personen met ieder honderden euro’s oplichtten dan kom je toch op hoge bedragen uit.

Het valt Engelsman ook op dat de landelijke politie en de banken lage landelijke cijfers over skimming noemen, die door opgetelde cijfers van de regionale korpsen worden gelogenstraft. "Als ik alleen al optel wat er in regionale kranten aan berichten staat over die fraude dan gaat het om een veel omvangrijker probleem dan men wil toegeven. Maar als ik dat zeg dat wordt me in de schoenen geschoven dat ik het vertrouwen in het pinpassysteem schaad."

Is er zoiets aan de hand met internetbankieren, of hebben die tientallen meldingen over phishing werkelijk niets om het lijf? Engelsman: "Ik heb geen aanwijzingen dat er ernstige problemen zijn met internetbankieren. Er zijn momenteel eenvoudiger methoden om geld binnen te harken met fraude zoals met skimming waar vooral Roemeens misdadigers zich mee bezighouden. En nu is er een nieuwe manier van fraude van Russische criminelen die ook vele malen eenvoudiger is dan het frauderen met internetbankieren. Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Maar uitsluiten dat het risico van internetbankieren toch wat groter is dan men wil toegeven, kan ik niet. Het is inderdaad opvallend dat je zo veel waarschuwingen leest over phishingpogingen, met ABN Amro en Postbank nepsites in Rusland, dat je je moeilijk kunt voorstellen dat het steeds mislukt."

Deel dit bericht

1 Reactie

correctie

…NVB staan in schril contract met de tezamen honderden berichten over… contract = contrast

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond