Deel dit artikel
-

Gamesindustrie belemmerd in ontwikkeling

In de afgelopen jaren is de omzet in de gamesindustrie sterk gestegen en het ziet er naar uit dat deze trend zich voorlopig voort blijft zetten. Om de industrie verder te ontwikkelen moeten een aantal struikelblokken worden weggenomen.

Dat blijkt uit een onderzoek van ECP.nl. Ondanks de groei wordt er vaak voorbij gegaan aan de effecten van het fenomeen gaming op de economie. ECP.nl wil de maatschappelijke discussie aanzwengelen en onderzocht onder meer de economische aspecten van gaming.

Hoewel Nederland met een sterke breedbandpenetratie en een stevige organisatiegraad van de industrie goed is gepositioneerd om de gamesindustrie verder te ontwikkelen, zijn er wel factoren die de verdere groei belemmeren. Zo blijkt uit het onderzoek (PDF).

Struikelblokken

Een gebrek aan geschoold personeel is een dergelijk knelpunt. De nieuwe gaming opleidingen sluiten nog niet altijd goed aan op de arbeidsmarkt. Hierdoor ontstaat er een probleem met het vinden van gekwalificeerd personeel. Ook wordt tot op heden gaming door velen nog gezien als een sociaal randverschijnsel. Deze houding heeft ook een negatieve invloed op de ontwikkeling van de sector.

Daarnaast is de ontwikkeling van een game erg kostbaar. Hoge investeringen zijn vaak moeilijk op te brengen voor de ondernemer. Ontwikkelaars zijn bijna altijd aangewezen op uitgevers. Maar om het risico te beperken ziet een uitgever vaak eerst graag een concept van de game voor een licentieovereenkomst wordt gesloten.

Trends

Omdat in de toekomst een aantal trends worden gesignaleerd die een positieve invloed hebben op de Nederlandse gamesindustrie ziet ECP.nl graag dat deze belemmeringen worden aangepakt.

Belangrijke trends zijn de groei van online games en virtuele werelden, convergentie van ICT-infrastructuren en cross-mediale toepassing van games en nieuwe besturingsmogelijkheden en gameconcepten die een breder publiek aanspreken. De potentiële impact van deze ontwikkelingen beperkt zich niet alleen tot de gamessector, maar beïnvloed ook het ICT en medialandschap.

Sterke groei

De wereldwijde markt voor games en gameconsoles bedroeg in 2005 zo’n 22 miljard euro. De verwachting is dat dit cijfer zal stijgen tot zo’n 34 miljard euro in 2011. De totale Nederlandse markt voor videogames werd in 2007 geschat op 425 miljoen euro. Dankzij de verkoop van de Xbox360, de PSP en de Nintendo DS groeide de hardwaremarkt met 35 procent in omzet. In 2007 stuwde de introductie van de Playstation 3 en de Nintendo Wii de verkopen nog verder op.

De schattingen voor de totale markt voor entertainment gaming in de komende jaren gaan steevast uit van groeicijfers tussen de tien en twintig procent. Als bij deze cijfers de omzet van de serious games en applied games wordt opgeteld, dan  zou er sprake zijn van een omzet van 1 miljard euro. Hiermee streeft de gamesindustrie qua omzet de Nederlandse filmindustrie voorbij.

Deel dit bericht

1 Reacties

Jurrie Hobers

De Nederlandse games industrie kent een enorme groei en dat is op zich eigenlijk niet heel erg bijzonder. Wij hebben namelijk in Nederland een enorm aantal zeer creatieve mensen en laat dat nu net de belangrijkste bodem zijn waarom games gebaseerd zijn.  Kijk maar naar het succes op andere creatieve terreinen, 'we' winnen vaak prijzen op vermaarde reclame en marketing festivals voor campagnes, John de Mol & Joop v.d. Ende hebben laten zien dat we op TV creatief gebied ook toonaangevend en tegelijk een wereldspeler kunnen zijn, waar nu Reinout Oerlemans zich aan het warmlopen is om dit verhaal nog eens dunnetjes over te doen maar dan op zijn manier. Dichter bij de games hebben we inmiddels ook al klinkende successen geboekt, Guerilla (Killzone) Triumph Studios (Overlord) en Zylom (inmiddels overgenomen door RealGames) en een flink aantal spelers die aan het begin staan van een nieuwe spurt.  Deze partijen hebben allemaal laten zien dat als je creativiteit met een goed zakelijk inzicht en/of samenwerkingsverband combineert de concurrentiepositie erg sterk is. Aangezien deze zaken uitermate van toepassing zijn op Nederland verwacht ik dan ook dat we in deze industrie de komende jaren een ongekende groei zullen realiseren. Dat de overheid dit probeert te faciliteren dmv opleidingen en evt. belastingvoordelen voor startenden en concurrerende partijen zal deze groei alleen maar doen versnellen. En als ik overheid was, dan wist ik het wel aangezien op dit terrein ons concurrentievoordeel tov de lage lonen landen enorm is. Technisch gezien kunnen de Aziatische developers nog wel meekomen, maar als het gaat om games en entertainment die de US en Euro markt bedient kunnen wij dat veel beter dan zij. De games markt heeft al jaren een innovatieve en technische voorsprong op de film en muziek markt, dat dit nu ook zal worden gevolgd door een voorsprong in omzet is slechts een kwestie van tijd. Er gaan nog hele mooie dingen gebeuren!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond