Deel dit artikel
-

Gartner: Creditcardfraude voor etailers nog veel groter

Creditcardfraude op het Internet wordt niet altijd doodgezwegen, zoals de Volkskrant in een artikel stelt. Het misbruik van de kaarten zou op het web drie keer zo hoog zijn dan in 'real life'. Gartner bracht eerder al de fraude-cijfers over de e-commerce-markt naar buiten. Daaruit blijkt dat de fraude voor etailers niet drie keer, maar twaalf keer groter is dan buiten het Internet.

De Volkskrant legde beslag op een intern stuk van het Nederlands Openbaar Ministerie. Daaruit zou blijken dat Internetbedrijven en creditcardmaatschappijen cijfers over creditcardfraude via internet geheim houden uit angst de internethandel te schaden.

Volgens eigen onderzoek van creditcard-maatschappij Visa is de fraude op het web drie keer zo hoog als in offline verkeer, maar onderzoek onder 160 etailers laten veel ernstiger cijfers zien. Visa en Mastercard hadden in 1999 met fraudebedragen van respectievelijk 1,2 miljard en 700 miljoen dollar, maar over de schade van etailers is minder bekend. Wel hebben zij schade aan twee kanten: Zij betalen een percentage per transactie aan de maatschappijen, en kunnen ook de klos zijn in geval van fraude. De Internetpercentagers liggen flink hoger dan die van de offline handel; Volgen Gartner zit daar een gat van 66 procent tussen. Om fraude te bestrijden, betalen ze vaak nog eens een extra vijftig dollarcent per transactie.

De Consumentenbond reageert ook op de creditcard-problematiek. In een brief aan vier ministeries De Nederlandse Vereniging van Banken, VNO/NCW en de Nederlandse Vereniging van Internetproviders (NLIP) zegt de bond niet blij te zijn met verzwijging van de fraude.
De door de Openbaar Ministerie genoemde onachtzaamheid van kopers zit de bond niet lekker. De Consumentenbond is van mening dat de openbare orde op internet een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van overheid, bedrijfsleven, de banken en de gebruiker. Het lijkt een beetje paniek om niks, aangezien de consument bijna nooit de dupe is van fraude.

De Amerikaanse Federal Trade Commission is in de VS een grote actie gestart tegen de diensten die voor een klein bedrag de kredietwaardigheid van consumenten zeggen te herstellen. Als een consument te boek staat als wanbetaler of te weinig geld heeft voor een aankoop, zorgt zo'n dienst ervoor dat die consument weer in een goed daglicht komt te staan, waardoor de aankoop alsnog kan doorgaan.
Volgens de commissie, en 47 andere organisaties, is dit een verderfelijke manier van zakendoen die consumenten heel snel de goot in helpt.

De FTC ontdekte 180 van dit soort "credit repair-sites", die beweren te kunnen garanderen dat negatieve informatie bij webwinkels verwijderd kan worden. In ruil hiervoor betaalt de consument een bedrag aan de betreffende dienst. Volgens de FTC is dit echter onmogelijk. Zestig diensten zeggen zelfs een vals sofi-nummer te kunnen verstrekken, zodat de consument met een schone lei kan beginnen. Dit is in strijd met de Amerikaanse wet, zegt de FTC.

Zie ook:
&#39

Deel dit bericht

3 Reacties

Ron Arends

De meeste geluiden over creditcardfraude gaan over de treurige positie van de consument, terwijl die er in de meeste gevallen toch redelijk vanaf komt: in praktisch alle gevallen krijgt deze (een gedeelte van) het onterecht afgeboekte bedrag terug.De schade voor etailers is echter dramatisch! In eerste instantie betalen zij een percentage aan de maatschappij, waarna tot het product wordt geleverd. Totdat… De klant aan de bel trekt: er is misbruik gemaakt van de creditcard. De leverancier mag in de regel het bedrag terugbetalen, maar is ook zijn inmiddels geleverde product kwijt (de vogel is al lang gevlogen), om over het percentage dat hij al eerder afstond maar te zwijgen! Reden voor veel Amerikaanse sites om te bellen met de "klant" op het moment dat het afleveradres afwijkt van het faktuuradres. Triest, maar waar… 

Ton van den Hoogen

In fysieke winkels wordt gestolen, op Internet loopt een winkelier andere risico's. Maar risico's kun je nooit helemaal uitsluiten, wel beheersbaar maken. Ga maar eens bij een beetje postorderbedrijf (ja ja, 'Oude Economie') navragen hoe ze dit kunstje in de loop der jaren hebben geleerd. Moet op Internet nu alles weer opnieuw worden uitgevonden? Welnee, alleen de Internet-specifieke zaken. Voor al het andere kopieer je gewoon wat in de Oude Economie allang bekend is en je komt ver, heel ver.

Lorenz Bloem

Winkeliers lopen zeker -zowel in de virtuele als in de fysieke wereld- risico met betrekking tot hun klanten. Wij van Web-plaza zijn zeker de laatste maanden steeds voorzichtiger en kritischer ten opzichte van transacties 'waar een luchtje aanhangt'. Telefonisch contact is een middel om de bestelling te verifieren, maar echt zekerheid kan uiteraard nooit gegeven worden. Zelfs bij remboursementen hebben wij de policy altijd een telefoontje met de klant te plegen. Zelfs tijdens of na een telefoontje blijft er soms twijfel, maar het is toch vrij klantonvriendelijk om dan de twijfel aan de klant door te laten schemeren. Meer kun je op zo een moment niet doen dan over te gaan tot verzending. Mijn mening is dat creditcardmaatschappijen -die overigens echt belachelijk hoge commissies in rekening brengen- zoals bijvoorbeeld Visa te gemakkelijk authorisatie geven (enkel door middel van kaartnummer en vervaldatum). In tegenstelling tot Eurocard die een stuk strenger zijn bij het geven van authorisatie van online-transacties (meer informatie zoals een correct gespelde naam en adres). Ik ben er zeker voorstander van om een creditcard een extra pincode te verschaffen. Dat zou op dit moment zowel klant als winkelier een stuk meer vertrouwen geven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond