Deel dit artikel
-

Gartner: prijs minder belangrijk dan gemak

Online consumenten willen bij voorkeur op tijd besparen, hebben meer oog voor gemak en kijken minder naar de prijs. 81 procent van de online kopers vindt gemak het belangrijkste criterium om bij een website te kopen, 33 procent noemt de prijs doorslaggevend. Dit zegt onderzoeksbureau Gartner.

De titel van het rapport – "Price is nice, but convenience comes first" – vat de conclusie nog eens samen. De constatering dat prijs minder relevant wordt geacht dan gemak en vertrouwen met de e-tailer kwam al eerder naar voren uit ander onderzoek. Volgens GartnerG2 , een onderdeel van het onderzoeksbureau voor online onderzoek, is de conclusie juist nu relevant gezien het huidige economische klimaat.

"In een economie met een negatief sentiment zouden bedrijven kunnen overwegen om sterk de nadruk te leggen op een lage prijs," zegt David Schehr, analist bij Gartner, "maar wij zagen juist dat het omgekeerde het geval is." Niet dat Gartner adviseert om de prijzen maar te laten stijgen. In plaats daarvan adviseert het sites om het verkoopproces sneller te laten verlopen. Een vertragende factor is "niet-functionele" content, aldus Gartner. "Online kopen moet niet verward worden met entertainment."

Gartner verwacht voor het komende kerstseizoen een online omzet van 25 miljard dollar, over de gehele wereld. Daarmee zou een groei bereikt worden van 39 procent ten opzichte van de omzet van vorig jaar.

Begin oktober verscheen Engels onderzoek waaruit bleek dat prijzen bij online winkels waren gestegen met gemiddeld 5,3 procent. Het onderzoek werd verricht door creditcardmaatschappij Goldfish , onderdeel van Centrica Financial Services. De gemiddelde prijsverhoging in Engeland op dat moment was 2,1 procent, maar de beide cijfers zijn niet geheel vergelijkbaar. Engelse retailers lijken zich niet alleen te willen richten op het versnellen van het verkoopproces, zoals Gartner adviseert.

Volgens Goldfish werden de prijsverhogingen veroorzaakt door meer nadruk op service. Het binnenhalen van klanten via lage prijzen is hiermee ingeruild voor een aanpak waarbij met meer service getracht werd klanten vast te houden. De extra aandacht voor de klant zou leiden tot de hogere prijzen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Pascal Evertz

Denk dat het Gartner onderzoek op hoofdlijnen klopt. Prijsjagers hou je namelijk altijd, maar ieder bedrijf moet zich afvragen of men deze als klant wil hebben. Wat ik in ieder geval uit het onderzoek wil onderschrijven is dat het koopproces op veel sites verbeterd moet worden. Het motto zou moeten zijn: Binnen 3 klikken bij u thuisbezorgd. (en dan wel binnen 24 uur) Daarnaast is content naar mijn inziens nog steeds het belangrijkste. Ik vergelijk sites altijd met een verkoper. Het lijkt me logisch dat wanneer je in een winkel goede service en productuitleg krijgt van een verkoper, je het product in veel gevallen ook daar zal kopen. Hetzelfde geldt voor sites. Slechte productinformatie zal leiden tot minder sales, goede tot meer. Jammer genoeg zie ik nog veel sites waar een onduidelijke productbeschrijving en de laagste prijs? de klant moet overtuigen om het product te kopen. En als deze dan op meer informatie klikt dan ziet die vervolgens geen info of een Call me now button. Daar gaat de kostenreductie. Zeg helemaal niet dat ik de wijsheid in pacht heb, maar probeer met mijn eigen site netquote.nl (geen reclame maar een voorbeeld) klanten beter te ondersteunen. Ja het kost wat meer tijd om de productinfo te verzamelen, maar het levert op termijn ook meer op.

pavlov

Ya, ik ben het er mee eens. Een goedkope prijs is leuk, maar iedereen die in Bangkok, Caracas of Palermo wel eens een merk polo heeft gekocht kent het gevoel… en zo is het kopen van een product onder de inkoopprijs uiteindelijk ook: soms heb je geluk, meestal valt het tegen. kwaliteit, consumentenvertrouwen en het waarmaken van verwachtingen bepalen een relatie met een klant. goedkoop aanbieden kan lucratief lijken: veel aandacht, veel omzet, maar uiteindelijk is het niet anders dan het verschil tussen een one-night-stand en een goede relatie: het is allemaal eventjes leuk en interessant, maar uiteindelijk is het onbevredigend… het was het natuurlijk een open deur voor Gartner…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond