Deel dit artikel
-

‘Gebrek aan regels remt online reisbranche’

Reissite Ebookers.nl presenteert een gedragscode voor de online reisbranche. Het bedrijf constateert na onderzoek namelijk dat veel Nederlanders zich beduveld voelen na het boeken van een reis of vakantie.

“We hebben onderzoek gedaan op social media”, zoals fora “om te mening van Nederlandse consumenten te peilen. Het blijkt dat ze toch nog vaak ontevreden zijn na het een online boeking. Dat gaat vooral over de prijs en dan in het bijzonder over de transparantie daarvan”.

Marjolijn Hendriksen is marketeer bij reissite Ebookers en publiceerde gisteren vijf gedragsregels. “Ze zijn bedoeld om de discussie over de transparantie in onze markt op gang te brengen. Ik hoop dat we voor het einde van het jaar afspreken tot verbeteringen kunnen maken met elkaar. Nederland is het enige land in Europa zonder wetten of eenduidige regelgeving voor boekingssites. Dat werkt in het nadeel van de consument. Omdat de Nederlandse overheid hier geen werk van maakt, doen we het zelf”.

Hendriksen had deze regels ook kunnen uitontwikkelen tot unique selling points in de fel concurrerende reisbranche. “Maar we hebben zelf ook nog niet alles goed op orde”.

Nederlandse consumenten gaven in 2009 voor 6,4 miljard euro uit bij webwinkels. Een aanzienlijk deel daarvan ging naar reisbedrijven: 2,3 miljard euro, een stijging van 16 procent ten opzichte van 2008.

Ebookers hoopt in ieder geval op de steun van concurrenten als Cheaptickets, Expedia, Thomas Cook, Bookit, Booking.com, Hotel Booker, World Ticket Center en Montys. De gedragscode staat ook open voor ondertekening voor andere marktpartijen.

Ebookers maakt sinds 2004 deel uit van Orbitz, een Amerikaanse online reisgigant. Er zijn 12 Europese filialen van Ebookers in Europa. Zij zagen het aantal transacties in de eerste zes maanden van 2010 met 28 procent stijgen ten opzichte van 2009. Bedrijvengroep Orbitz als geheel realiseerde een omzet van 194 miljoen dollar, een stijging van 3 procent.

Foto: glennharper (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond