Deel dit artikel
-

Gebruik Google Home-apparaten vervijfvoudigd

Het dagelijks gebruik van Google Home-apparaten in huishoudens wereldwijd is afgelopen twaalf maanden gegroeid met een factor vijf. Het gaat om zeker tientallen miljoenen toestellen.

Gisterenavond tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers gaf topman Sundar Pichai naast deze weinig details over de voice-activiteiten van zijn bedrijf. Toch is het de interface waar de volgende generatie internettoestellen mee wordt bediend en zeker in het westen lijkt het dat Google betere kaarten heeft dan Amazon.

Hoeveel Home-apparaten er in de twee jaar sinds de introductie zijn verkocht, is niet bekend. In de VS zouden er begin zomer 2018 ongeveer vijftig miljoen smart speakers zijn verkocht. Het merendeel daarvan draait op Amazon, maar Google zou de snelste groeier zijn. Internationale cijfers zijn helemaal niet bekend.

Sinds de zomer van 2017 zijn de Home-apparaten behalve in de VS ook beschikbaar in het VK, Canada, Australië, Duitsland, Frankrijk en Japan. Momenteel is de Europese uitrol bezig. Overigens niet alleen van hardware, maar ook de software waar die apparaten op draaien: spraakbutler Google Assistent.

Sundar Pichai zegt dat Assistent nu met twintig talen overweg kan en in 76 landen beschikbaar is. Aanzienlijk minder dan het halve dozijn talen en 38 landen waarmee Amazon Alexa actief is.

Googles volgende stap in toepassing van taaltechnologie lijkt de uitrol van zijn duplex-technologie. Daarmee kan de Google Assistent taken uitvoeren met behulp van natuurlijke taal in de ‘echte wereld’, bijvoorbeeld bellen met de kapper.

Foto: Joan Dragonfly (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond