Deel dit artikel
-

‘Gebruik lichaamswarmte voor delven cryptomunten’

Het lijkt een grap uit een nieuwe Star Trek-film, maar het Haagse Institute of Human Obsolescence (IoHO), dat samenwerkt met onder meer TU Delft, denkt dat voor het delven van cryptomunten ook lichaamswarmte kan worden gebruikt. Thermo-elektrische generatoren zetten die warme om in stroom.

37 personen hebben recentelijk deelgenomen aan een experiment waarbij 127.210 milliwatt aan stroom werd geleverd, goed voor het delven van bijna 17.000 munten. Ze hoefden daarbij niets te doen, alleen liggen.

De heilige graal voor aanhangers van cryptomunten is het zelf delven van de munten. Zeker met de huidige explosieve waardestijgingen staat dat ongeveer gelijk aan goud delven. Daarbij moeten complexe rekensommen opgelost worden, die ingewikkelder worden naarmate het aantal deelnemers toeneemt. Door het massaal inzetten van computers worden steeds meer computers ingezet en neemt het stroomverbruik toe.

Ook het verifiëren van transacties kost op jaarbasis nu ruim 29 terawattuur aan elektriciteit, meer dan het jaarlijkse stroomverbruik van 159 landen. De Bitcoin verbruikt ruim 200 kWh per transactie. Dat komt overeen met ruim 200 keer een was draaien, heeft Digiconomist uitgerekend. Dat is op de lange termijn onhoudbaar.

Het Haagse Institute of Human Obsolescence (IoHO) claimt dat alleen al in Nederland 1700 kilowatt aan elektriciteit blijft liggen dat makkelijk aan lichaamswarmte onttrokken kan worden.

Het instituut is het geesteskind van Spanjaard Manuel Beltrán, kunstenaar, activist en onderzoeker. Als activist was hij onder meer betrokken bij de Indignados-beweging in Spanje, de protesten van Gezi Park in Turkije en verschillende vormen van onafhankelijk activisme en cyberactivisme in Europa en daarbuiten. Sinds 2013 is hij hoofd en medeoprichter van de nomadische school en artistieke organisatie Alternative Learning Tank.

Beltrán erkent dat het een bizar experiment is, maar zegt dat kunst soms praktische toepassingen kan voortbrengen. ‘Ik kom veel mensen tegen die pessimistisch zijn over de toekomst. We worden geregeerd door algoritmen die we niet begrijpen. We weten niet tegen wie we moeten vechten en hoe we ons voelen.’

Deel dit bericht

2 Reacties

Marcel

Ze zouden ook kunnen onderzoeken of met lichaamswarmte energie gewonnen zou kunnen worden, maar dat zou zo gewoon zijn.

Wat volgt straks? Op de WC bitcoin munten poepen?

Z.Eur

@Marcel
Schijt er op los om Bitcoin miljardair te worden:
https://www.clarke-energy.com/2014/electricity-sewage-india/

Maar misschien kan je beter iets anders minen dan Bitcoins.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond