Deel dit artikel
-

Geheimzinnige datareus heeft al 80 hectare grond gekocht in Zeewolde

De Amerikaanse datagigant die zich in Zeewolde wil vestigen heeft de helft van de benodigde grond al in zijn bezit. Dat meldt De Stentor.

Het nog altijd onbekende bedrijf heeft ruim 80 hectare grond aangekocht voor ongeveer veertig miljoen euro. De andere helft volgt later.

De grond is verkocht aan Polder Networks, een tussenbedrijf, gevestigd in Breda, dat de aankoop regelt.

Uit de gegevens van het kadaster blijkt dat de gemeente op 25 maart ruim 22 hectare grond verkocht aan Polder Networks voor ongeveer 11 miljoen euro. De gemeente had die grond eerder diezelfde dag gekocht.

Twee weken later verkocht de gemeente enkele kort daarvoor gekochte percelen van in totaal 24 hectare aan Polder Networks voor – op 1 euro na – 12 miljoen euro.

Het Amerikaanse bedrijf heeft voor het vierde en grootste datacenter van Nederland in totaal 166 hectare nodig.

Er is veel onrust over de komst van het datacenter. Er zijn zorgen over onder andere het waterverbruik, het energieverbruik, de omvang van de gebouwen (vijf hallen van elk een halve kilometer lang en 20 meter hoog) en de effecten in de toekomst.

Er zijn voorzichtige aanwijzingen dat het zou kunnen gaan om Facebook. Op de bouwtekeningen is een toegangsweg met een kromme vorm te zien. Exact diezelfde toegangsweg is er al: bij een groot datacenter van Facebook in New Albany, Ohio. Ook de vorm van de gebouwen komt overeen. Het is niet ongebruikelijk dat techbedrijven met vaste architecten werken.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Belachelijk dat zo’n navelpluisgemeente als Zeewolde een omgevingsvergunning voor dit landverkrachtend plan mag aanvragen die 350km2 beslaat. Het gaat namelijk niet alleen om deze puist, maar ook om 200 windmolens tot 220m hoog die reiken van Almere tot Harderwijk en Dronten. Die staan schaapachtig als kleine ronde stippelcirkeltjes op de plankaart die bij de aanvraag zit. Die kaart is ZO groot, Amsterdam staat er ook op. Je denkt bijna dat het opgevraagde document bij ruimtelijkeplannen.nl niet klopt.

bert

Dien overigens als je de verrommeling van Nederland aan het hart gaat gewoon een zienswijze in. Paar klikken en een kort betoog schrijven is kleine moeite om je onvrede te uiten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond