Geld verdienen met GPS-diensten blijft moeilijk

De meeste smartphones zijn uitgerust met GPS-chips. De vraag echter hoe daar geld mee gaat worden verdiend, weet geen multinational helder te beantwoorden.
Moeten mobiele online GPS-diensten gratis, gesponsord of premium zijn? Bieden lokaal georiënteerde advertenties wellicht financieel soelaas? Geen van de leden tijdens een paneldiscussie op het Mobile World Congress kon die vragen helder beantwoorden.
Maandabonnementen voor extra diensten als navigatie- en locatie-informatie werken niet. Dat is althans de ervaring van Bouygues Telecom, de nummer drie mobiele aanbieder in Frankrijk. Olivier Laury: “Het maandelijks verloop is 30 procent. Na vijf maanden is nog maar 5 procent van de initiële abonnees betalend gebruiker”, voor de rest is de nieuwigheid er van af.
Nokia heeft vergelijkbare slechte ervaringen met kleine abonnementen. De navigatieondersteuning van Nokia Maps voor verschillende tijdspannes tegen bijpassende abonnementsgelden. Dat gaat echter verdwijnen, zegt Michael Halbherr.
“Met de lancering van Maps 3.0, dat nu in beta is, kiezen we voor een simpel prijsbeleid. Voor tien euro krijg je gedurende het héle leven van de telefoon navigatieondersteuning, wandelkaarten, reisinformatie en actuele data over openbaar vervoer in alle landen die we ondersteunen”.
Nokia biedt zijn locatiediensten ook aan bij de groothandel, mobiele telecomaanbieders. Zij kunnen de diensten rondom Maps voor 5 euro afnemen en tegen een meerprijs aan hun eigen klanten aanbieden.
Bij Bouygues is de slotsom na twee jaar experimenteren dat het locatiediensten aanbiedt in combinatie met advertenties. Klanten kunnen tegen een eenmalige betaling worden verlost van de reclameboodschappen in hun scherm. Garmin, al decennia maker van GPS-apparatuur, hanteert een vergelijkbaar model.
Halbherr: “Informatie over de locátie van gebruikers kunnen ze uiteindelijk altijd en overal gratis verkrijgen. Google en Nokia doen dat immers al. De meerwaarde zit in de diensten die je biedt rondóm die locatie”.
Charles Morse van Garmin: “Je kunt locatiegebaseerde diensten gratis gebruiken, maar dan vertonen we wel reclame op het scherm. Wil je dat niet dan moet je de portemonnee trekken. Dan krijg je gedurende de levensduur van het toestel geen advertenties meer”.
Bouygues, Nokia en Garmin zeggen nog zoekende te zijn naar het meest effectieve bedrijfsmodel.
KPN was bij de discussies over locatiediensten, anders dan aangekondigd, niet aanwezig in de persoon van Franklin Selgert. Zijn stoel werd opgevuld door een techneut van Telenor uit Scandinavië die kritisch is over de praktische toepasbaarheid van GPS. “Die antennes verbruiken inmiddels minder stroom, maar het gewoon lastig om snel een locatiebepaling te krijgen. Assisted GPS helpt een beetje, maar het duurt sowieso minstens tientallen seconden om je locatie te vinden”.
Hervé Buret van Thales, dat satellietnetwerken helpt bouwen, vult aan: “In de betrouwbaarheid echter komt verbetering op het moment dat Galileo in Europa, Baidu in China en Glonass in Rusland in bedrijf komen na 2010”.
Foto: amagill (cc)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
scott
Gek hoor, volgens mij is TomTom een enorm bedrijf geworden met de verkoop van navigatie. Dus kopieren wat TomTom succesvol heeft gemaakt, de consument koopt navigatie op een andere applicatie voor een prijs en het werkt. Dat abonnementen en extra service niet zo goed lopen dat is al jaren bekend. Daarnaast, zolang mensen worden afgeschrikt door berichten in de media over hoge rekeningen voor data verkeer blijft de GPS iets waar een gebruiker bang voor blijft. Wat mij betreft is het verdien model simpel maar effectief. Een eenmalige aankoopprijs voor de levensduur van een toestel met de kaarten voor ge?nstalleerd op de telefoon.
Luc van Poelje
Als bijv toeristen met iphones door de steden wandelen lijkt het me niet lastig om vervolgens naast culturele zaken, ook leuke (betalende) gelegenheden op de kaart te zetten. Restaurants, kroegen, events, etc.Daarnaast kun je verwachten dat iedereen anderen kan zien op de kaart binnen niet al te lange tijd. Dat brengt weer andere mogelijkheden en kansen Ik geloof dat niet iedereen staat te springen om zijn eigen Columbus Ei publiek te maken.
Sim Only
Dit is zeker mogelijk. Voorwaarden is wel dat er goede, overzichtelijke selectie procedures worden gehanteerd. Want wanneer er alleen betaalde resultaten worden getoond, dan denk ik dat het niets gaat worden.