Deel dit artikel
-

Gemengd beeld bij online omzet in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2023 nam de online omzet van detailhandelaren af met ruim 1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Winkels die zowel online als in fysieke winkels verkopen, boekten 10 procent minder online omzet. Bij winkels die alleen online verkopen was de omzet bijna 6 procent hoger.

De totale detailhandel zette in het eerste kwartaal van 2023 bijna 8 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze toename komt door hogere prijzen. Het volume (omzet gecorrigeerd door prijsstijgingen) was ruim 3 procent lager. Er waren in de detailhandel meer faillissementen dan in de voorgaande kwartalen, zo meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de detailhandel.

De detailhandelsomzet was voor het achtste kwartaal op een rij hoger dan een jaar eerder. Vanaf het tweede kwartaal van 2022 werd er echter minder verkocht vergeleken met een jaar eerder. De omzetstijging kwam vanaf dat kwartaal door hogere prijzen.

In de foodsector nam de omzet met 9 procent toe ten opzichte van een jaar eerder, maar het volume van de verkopen daalde met 5 procent. Vooral supermarkten behaalden een hogere omzet. Ook speciaalzaken, zoals slagerijen en kaaswinkels, zetten meer om (1 procent). Het volume daalde met 11 procent.

In de non-foodsector nam de omzet met bijna 8 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Ook dit kwam door hogere prijzen. Het volume van de verkopen in de non- foodsector daalde met bijna 1 procent. Vooral doe-het-zelfwinkels verkochten minder. Het volume was daar 11 procent kleiner, waardoor de omzet 3 procent lager was dan een jaar eerder.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond