Deel dit artikel
-

Gemiddelde internettijd: 96 minuten per dag

De 12,5 miljoen Nederlanders met internettoegang besteden ieder gemiddeld 96 minuten per dag op internet. Het digitale medium wordt thuis het meest gebruikt en daarna nog vaker bij een ander op de bank dan onderweg.

Dat blijkt uit het tweede nationale establishment survey (PDF) van de organisaties voor het Nederlandse Radio-, Print-, Televisie- en Internetonderzoek: NLO, NOM, SKO en STIR. Dat onderzoek vormt het jaarlijkse uitgangspunt voor mediabedrijven over hoe de Nederlandse consument de media gebruikt.

De cijfers geven een informatief beeld van hoe de Nederlander zich op internet begeeft. Zo blijkt bijvoorbeeld dat eenderde van de mensen mobiel internet onderweg gebruikt om te surfen, chatten en Facebooken. Dat is de vierde populairste manier om te internetten. Het vaakst wordt internet gewoon thuis gebruikt, gevolg door internet op het werk en – daarna – internetten bij vrienden, familie en bekenden thuis. Pas daarna volgt internet onderweg. Liever gebruikt men tijdens het reizen de radio.

De computer is in de Nederlandse huishoudens inmiddels een manusje van alles geworden. Hij wordt niet enkel gebruikt om te internetten. Een derde van de ondervraagden gebruikt hem ook om televisie te kijken en nieuws tot zich te nemen. Wanneer het tabletgebruik daarbij wordt opgetelt, blijkt dat de helft van de populatie tv-uitzendingen en nieuws consumeert via digitale dragers.

De Nederlander is afgelopen jaar niet meer internet gaan gebruiken. De tijdsbesteding op digitale dragers in 2012 is ongewijzigd ten opzichte van 2011: 11,3 uur per week. Daarbij zijn mannen twintig procent langer online dan vrouwen.

De onderzoekers zeggen over mobiel gedrag: โ€˜Van alle personen van 13 jaar of ouder geeft 37 procent aan weleens een smartphone te gebruiken om op te internetten, een groei van 36 procent ten opzichte van 2011. Ook het gebruik van tablet om te internetten is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. In totaal gebruikt 18 procent van de Nederlandse bevolking van 13+ (weleens) een tablet om te internetten. Dit alles gaat onder meer ten koste van het gebruik van de personal computer (van 67 procent in 2011 naar 60 procent in 2012) en van spelcomputers (van 8 procent in 2011 naar 6 procent in 2012).โ€™

Foto: FaceMePLS (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Lieke

Het lijkt me sterk dat 0% thuis toegang heeft tot of gebruik maakt van de TV?

Marinus van den Elshout

96 minuten per dag ? Ga ik wel overheen hoor… ๐Ÿ™‚

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond