Genieten van Spam

Even luisteren naar de laatste spam. Dat kan bij Spamradio.com, dat reclamemail omzet in gesproken woord.
Ongevraagde reclamemail is al jaren de gruwel van de internetgemeenschap en wordt dan ook zwaar bevochten. Recent boekte XS4all een overwinning op het marketingbureau Ab.Fab, dat abonnees ongevraagd had benaderd met reclamemail. De zaak belandde daarna in hoger beroep.
Heel anders benaderde journaliste Rachel Konrad van nieuwssite Cnet het fenomeen in haar verhaal "Savoring spam: A true story". Ze dirigeerde spam als vanzelfsprekend naar de vuilnisbak, maar besloot op een keer te reageren op een reclamemail, wat een vermakelijk avontuur opleverde. Samen met vijftig andere geïnteresseerden belandde ze op de Internet Cash Flow Conference, waar een internetgoeroe nog als vanouds gouden bergen beloofde met zakendoen via internet. Tot haar verbazing gaan 35 van de vijftig aanwezigen in op het aanbod voor een "aanvullend seminar" dat een dag lang gaat duren. Doel daarvan is uiteraard een succesvol online businessmodel te ontwikkelen. Kosten: 2200 dollar.
Ironie viert hoogtij bij Spamradio.com, een project van de Amerikanen Richard Airlie en Ian Morrison. Ze zetten spam om in streaming media (MP3-formaat), gebruikmakend van een omgekeerd systeem van spraakherkenning, waarbij tekst door de computer in spraak wordt omgezet. Het leidt tot een 'blikken' computerstem die staccato zijn aanprijzingen doet.
De reden voor deze onderneming? "Iets wat zo belangrijk is dat mensen zich er dagelijks mee bezighouden verdient een eigen radioshow", luidt de vrije vertaling van de uitleg op de site. Juist ja, het wachten is dus op radioshows over wc-bezoek, tandenpoetsen, parkeerproblemen, en verzin er zelf nog maar een paar.
Spamradio.com noemt zichzelf overigens expliciet non-profit. Daaruit zijn twee conclusies te trekken: mensen willen niet betalen om naar spamboodschappen te luisteren, en spammers willen blijkbaar niet betalen om hun boodschappen de internetether in te slingeren.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond