Deel dit artikel
-

Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen

SIDN, de organisatie die Nederlandse domeinnamen registreert, heeft aangekondigd per 28 februari een geschillenregeling te introduceren voor .nl-domeinnamen. Deze regeling zal de huidige arbitrageprocedure vervangen.

SIDN registreert .nl-domeinnamen op geautomatiseerde wijze. Er wordt niet voorafgaand gecontroleerd of de registrant (dus de domeinnaamhouder) door een domeinnaam te registreren inbreuk maakt op de rechten van derden. Wordt er toch inbreuk gemaakt, dan kan deze persoon, indien de partijen er niet onderling uitkomen, kiezen of hij naar de rechter stapt of via de geschillenregeling de registrant dwingt de domeinnaam op te geven of over te dragen.

De nieuwe regeling heeft een aantal grote voordelen boven de huidige arbitrageregeling. Zo is de geschillenregeling van toepassing op alle .nl-domeinnamen en hun houders en biedt hij volgens SIDN bredere grondslagen dan alleen intellectuele eigendomsrechten als merken en handelsnamen. Wij zijn er van overtuigd dat de nieuwe geschillenregeling bij zal dragen aan de kwaliteit van het .nl-domein."

Deel dit bericht

4 Reacties

Danny Mekic'

'Dan kan deze persoon [..] kiezen of hij naar de rechter stapt of via de geschillenregeling de registrant dwingt de domeinnaam op te geven of over te dragen.' Er wordt in dit artikel gesuggereerd dat er een keuze gemaakt dient te worden tussen de ADR-regeling of een gang naar de rechter. Dit is feitelijk onjuist: na een ADR-uitspraak maar zelfs terwijl de geschillenbeslechter al aan het werk is gezet, is de gang naar de rechter vrij. Indien dit tijdens de ADR-procedure plaatsvindt, bepaalt de geschillenbeslechter hoe hier mee omgegaan wordt. Indien bij de SIDN binnen 14 dagen na de uitspraak van de geschillenbeslechter bekend wordt dat de domeinnaameigenaar alsnog naar de rechter stapt, dan wordt het 'ADR-vonnis' niet uitgevoerd door de SIDN, in afwachting van uitspraak van de rechter.

Cees Caspers

Alles heeft voor- en nadelen. Bedrijven of merken die nalatig/slordig zijn in hun bedrijfsvoering en merkbescherming kunnen d.m.v. rechtsgang en dure advocaten toch krijgen wat ze willen hebben. Internet bestaat al nu al lange tijd en daardoor hebben m.i.z. mensen die al 10 jaar een "fout" gebruik maken van een legaal verkregen naam toch een zeker recht op die domeinnaan opgebouwd. Ze hebben in veel gevallen toch een website draaiende gehouden en daarin geinvesteerd.

Rick

Het enige dat er dus eigenlijk veranderd is dat de inkomsten van de malafide domeinkapers ietsje gaan dalen omdat de geschillenregeling wat goedkoper is dan een gang naar de rechter. Ietsje, want de meeste kosten zitten toch in de tijd die de juristen er in moeten steken. Ondertussen laat de SIDN de domeinkapers onder haar leden nog altijd fijn ongemoeid. Blijft goeie handel: je registreert als deelnemer een domeintje voor nog geen 2 euro, en als de merkhouder zich meldt biedt je het aan voor een bedrag dat onder de kosten van een procedure ligt. Kassa. En een SIDN-deelnemer kan ongecontroleerd domeinen registeren, dus dat is gewoon prijsschieten. 

Anonieme provider

Ik vind het alles behalve een fijne gedachte dat een log, bureaucratisch orgaan als de SIDN dit soort zaken af gaat handelen. Ik heb nog steeds een nare smaak in de mond over de wijze waarop SIDN de persoonsdomeinnamen heeft onteigend…  Ook bijvoorbeeld het gemak waarmee een oude provider bezwaar kon maken tegen een verhuisvoornemen van de klant was ronduit belachelijk. Ik ben blij dat daar een boete tegenover is gezet. Scheelt waarschijnlijk tientallen uren administratie per jaar.  Ik denk dat de vrije markt dit soort zaken vele malen beter kan regelen dan de SIDN.  En Rick, een domeinnaam kost bij mijn weten nog altijd 92 cent per kwartaal, waarbij altijd eenn kwartaal winst voor de SIDN, uitsluitend omdat ze geen fatsoenlijke administratie op kunnen zetten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond