Deel dit artikel
-

Gezocht: killer-app

Streaming video via Internet. Het bestaat al lang, maar een grote klapper is het niet. Zal breedband-Internet (kabel/ADSL) daar verandering in brengen? Er zijn nu al vele partijen die studeren op de businessmodellen voor de volgende golf op Internet.

Al enige jaren is het mogelijk om videofilmpjes te bekijken via Internet. We hebben het dan over 'narrowband-Internet' waarvoor een normale verbinding (56K modem of ISDN) voldoet, maar waarbij de beelden niet uitblinken door kwaliteit: ze zijn niet beeldvullend en worden bovendien schokkerig gepresenteerd. Anders gezegd: het lijkt in de verste verte niet op televisie. Breedband-Internet moet de kwaliteit van video-over-Internet aanzienlijk gaan verhogen. Daarbij gaat het om minimaal een 300 Kbps-verbinding via kabel of ADSL, en sommigen zeggen zelfs dat het echte breedband pas begint bij verbindingen van 1Mbps of meer.

Het publiceren van breedband-content is ingewikkelder dan het op de vertrouwde wijze lanceren van een website. In plaats van het publishers-model (van producent direct naar gebruiker) zitten er meer schakels tussen. Dat heeft te maken met schaarste: je kunt niet zomaar vanaf een willekeurige homepage breedbandvideo aanbieden. Daar zijn zware servers èn veel bandbreedte naar de eindgebruiker voor nodig.

Voor die zogeheten 'last mile' bieden verschillende partijen oplossingen aan: voorlopig vooral kabelmaatschappijen en telefoonmaatschappijen (met ADSL). In een later stadium zullen er ook draadloze breedbandverbindingen op de markt komen. Het gevolg is dat er verschillende netwerken ontstaan. Videostreams van Chello, @Home en KPN's Mxstream zijn alleen voor de abonnees van die diensten beschikbaar. Content-eigenaren hebben natuurlijk het liefst een zo groot mogelijk publiek. Daarom ontstaan er nieuwe partijen die als distributeur ('overnets') gaan optreden.

In de VS zijn het partijen als Akamai en Digital Island die als distributeur optreden, in Nederland is het onder andere de Nieuw Amsterdam IT Groep N.V., die zetelt in het voormalige hoofdkwartier van de West Indische Compagnie in Amsterdam. Directeur Robert Koumans legt uit: "Bij breedbandcontent gaat het om distributie, niet om broadcasting. Wij zijn een onafhankelijke partij. We plaatsen de content van derden op onze videoservers en distribueren dat naar al die verschillende 'last mile'-netwerken. Wij zorgen dat het bij de kijkers komt." NAIT treedt niet alleen als distributeur op, maar is ook bedenker en bouwer van breedbandconcepten. Zo is het verantwoordelijk voor de site van SBSnet (voorlopig vooral met narrowband-content) en daarnaast beheert het bedrijf van ex-Fokker ingenieur Koumans een eigen cabaretkanaal en een popmuziekkanaal die toegankelijk zijn via het portal NoTV. No TV? Koumans: "Inderdaad: geen televisie. Streaming video heeft niks te maken met tv. Niemand is geïnteresseerd in Bugs Bunny op Internet, want dat is al op tv. Internet is klikkerdeklik, is lean forward in plaats van lean backward."

Ook Chi Lueng Chiu, commercieel manager van Veronica Digitaal, gelooft niet in het nadoen van tv op Internet: "Als het concept niet meer is dan tv, dan is het gedoemd te mislukken. Je moet de mensen echt uit de luie stoel weten te krijgen. En als het concept op narrowband werkt, dan werkt het ook op breedband. Het moet dus gaan om vanuit Internet ontwikkelde concepten waarvan bewegend beeld onderdeel uitmaakt. Tot nu toe heb ik geen geslaagde voorbeelden gezien. De killer application is nog niet gevonden. Hoewel ik niet geloof dat breedbandvideo een massaproduct is voor de komende twee jaar, hebben we wel een streaming media divisie die producties en onderzoek doet. De vraag is of breedband streaming media kan slagen als pc-applicatie of dat het wachten is op andere apparaten. M'n oma uitleggen dat zij eerst de pc moet starten, vier minuten moet wachten op ScanDisk, en drie minuten moet wachten voor alles is opgestart lijkt mij niet de meest ideale situatie voor een doorbraak. Publiek dat kan leven met deze tijdelijke ongemakken kun je vinden in de financiële sector. Een interview met een topman bekijken is erg interessant. Het gaat daar namelijk niet om wat er gezegd is (dat kunnen ze overal lezen), maar HOE het gezegd is. Op basis daarvan kan een (semi) analist zijn conclusies trekken."

De prille breedbandindustrie is nog zoekende, en goed beschouwd zijn de kanalen van de Nieuw Amsterdam IT Groep nu nog vrij statisch, zo geeft Robert Koumans toe. "Voorlopig gaat het erom kijkers te winnen. We moeten weten wie ze zijn, wat ze willen en wat ze weten. Als breedband wijd verspreid is zal het gaan om het inspelen op de passies, om het bouwen van special interest groups. En komen er laagdrempelige micropayment-systemen beschikbaar, en ik weet zeker dat dat gaat gebeuren, dan breekt de volgende fase aan. Dan kun je bijvoorbeeld een uurtje Herman Finkers voor een gulden kijken."

De businessmodellen voor breedband-Internet zijn nog lang niet uitgekristalliseerd. Inkomsten zouden kunnen komen uit abonnementen, pay-per-view, e-commerce en reclame. Waardevol is in ieder geval de factor 'tijd'. Monique van Dusseldorp, organisator van het seminar Tv meets the web: "Voor het zien van een live verslag van een sportwedstrijd willen mensen wel betalen. Maar dat tijd waardevol is, zie je ook bij een site als Uproar, waar je met meerdere mensen een spelletje kunt spelen. Daar moet je wachten totdat iedereen er is om te beginnen, en in die tijd kan Uproar commercials tonen."

www.screendigest.com
www.streamingmedia.com
www.nait.nl
www.notv.net
www.akamai.com
www.digitalisland.com
www.veronica.nl
www.uproar.com
www.tvmeetstheweb.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond