Deel dit artikel
-

Gezocht: Klote

De grote jongens staan machteloos, lopen vertwijfeld naar de E-waarheid te zoeken. Daarom hebben we starters nodig in Nederland. Maar liefst 10.000 Internet/E-commerce starters om 100 potentiële succesbedrijven over te houden – als ze voor die tijd al niet door kooplustige Amerikanen zijn ingepikt. En dat terwijl Annemarie Jorritsma om het hardst roept dat we ICT-land nummer 1 moeten worden (bescheiden als we nu eenmaal zijn).

We hebben starters nodig in Nederland. Starters om de grote jongens nou eindelijk eens de e-waarheid te laten zien. Maar wie moet ze begeleiden? Gerard van Vliet ziet wel iets in Business Angels, maar de meesten zijn te beperkt, vindt hij.

Hebben we dan geen talent? Absoluut wel. Zijn daar wereldtoppers bij? Absoluut wel. Gaan we daar duizenden arbeidsplaatsen mee cre�ren? Als ze te vervullen zijn, absoluut. Maar hoe geef je Tom Poes dan een kans? Die moet zich niet alleen melden, maar ook nog eens de moeilijke beginperiode doorkomen. Daar geldt de K5 wet, een ijzeren wet. Je moet beschikken over Kennis en Kunde (over ondernemen, maar ook Internet en zaken doen), Kontakten (bij de mannen met geld en potenti�le klanten), Kapitaal en bovenal Klote (vooruit, we noemen het Kwaliteit). De meeste starters scoren niet hoog op die 5K’s. Daar kun je wat aan doen door in zee te gaan met een Bommel, ofwel Business Angel, een ervaren manager/ondernemer die tijd over heeft en je voor wat aandelen helpt aan kennis/kunde/kapitaal en kontakten. Die Kwaliteit moet je zelf meenemen. Net overigens als die kennis en kunde van Internet, want dat mag je van een meestal boven de veertigjarige Angel niet verwachten. Als er daar meer dan 5 van zijn, zijn het er veel. Want met body shopping of gloeilampen groot worden maakt je geen Internet kenner.
Spelen de Venture Capital fondsen dan ook een rol? Behalve via Twinnings eigenlijk niet en die begint ook al (internationale) eisen te stellen. Niet voor niets kan Newconomy in korte tijd een groot aantal participaties ‘pakken’. De beheerskosten van de VC’s rechtvaardigen geen kleine participaties, terwijl de aanwezige deskundigheid om projecten te beoordelen feitelijk afwezig is (terwijl de snelheid die van stroop overtreft, in negatieve zin). Daarnaast vertrouwen ze eigenlijk niemand die al geen winst maakt of zicht heeft op aantrekkelijke winstpercentages. Die (van origine bank-)traditie is niet snel om te wisselen voor echt ondernemerschap.
Venture Capital fondsen moet je dus je heil niet van verwachten. Ze scoren laag op de K’s als het gaat om kennis en kunde van Internet/e-commerce en de daarvoor noodzakelijke Kontakten.
Is er dan nog hoop voor de starter op zoek naar aanvullende K’s? Ja, maar beperkt. De polsstok van de alternatieven, zoals de zeldzame (deskundige) Business Angel, Gorilla Park, @Ventures, Newconomy, etc zijn ook beperkt als het om het aantal te begeleiden start ups gaat. Bovendien worden ze steeds kritischer. Wees er dus snel bij en bereid je voor op teleurstellingen.

Deel dit bericht

6 Reacties

Bas van C.

Ik kan me goed vinden in de mening van Gerard van Vliet. Veel jonge mensen storten zich op een Internet avontuur zonder dat ze alle zaken als financiering en 'saaie' maar ozo belangrijke businessplannen goed hebben opgesteld. In de nieuwe Economie zet je binnen een paar werkdagen een online business op.Maar oude economische regels worden vaak onderschat door onkunde en onervarenheden aan de kant van jonge nieuwe Economie ondernemers. Ik verwacht binnen een aantal jaar een grote shakeout van dit soort Internet Cowboys die denken binnen een paar jaar rijk te kunnen worden met hun dot.com. 

S. Ezinga

Het is de kunst om zonder veel 'vreemd' geld groot te worden, dan heb je ook geen last van business angels die met je zaak bemoeien. Koop een laptop, internet is gratis, verzin iets leuks, huur een domeinnaam en webruimte, neem geen extra personeel aan, en het geld stroomt vanzelf binnen.

Rene Scholte

Ik ben 40 jaar en drie jaar geleden vanuit loondienst heel voorzichtig voor mezelf begonnen, via systeembeheer ben ik overgestapt naar Internet. Goed kijken wat er mis gaat en uit de kosten komen, nu 'bedruip' ik mezelf en is het tijd om dat gaatje in de markt nog verder op te vullen en dan graag met vreemd vermogen. Als daar bedrijven voor zijn die denken daar straks een flinke duit mee te kunnen verdienen vind ik dat prima, know-how op vreemd gebied krijg je zo gratis aangeboden, het kan niet beter. Ook wat dat betreft lijken we achter te lopen bij de VS.

Job Franken

Mijnheer van Vliet verkondigt een mening die velen zullen onderschrijven. Deze mening is echter niet nieuw en behoort waarschijnlijk tot standaard borreltafel taal op de first tuesday borrels. We zoeken geen money, we zoeken 'smart money'. Waar vinden we dat? Bij de bank? NEEN, geen verstand van internet en dus rem op ontwikkeling van je bedrijf. Bij een investeringsmy? Kan, maar let op kaf en koren. Is het in rij van 'goeie' investeerders terloops genoemde @ventures trouwens geen bedrijf van van Vliet? Dat vind ik nu kloten hebben! Job Franken 

Robert van Geenhuizen

Die 5k is misschien heel erg leuk, maar zonder de essentiele factor genaamd creativiteit heb je er niet veel aan. Creativiteit en innovatie zijn de twee factoren waarop de huidige 'nieuwe economie'is gebasseerd. Kennis is zeer realatief geworden. Wat heb je aan kennis als je deze niet kunt combineren tot nieuwe kennis, niet kunt innoveren? UIteindelijk zijn er twee manieren van leren. De eerste vorm is bijleren: nog beter doen waar je al goed in bent. Wie goed voetbalt, traint om beter te kunnen spelen. Wie zo leert, leert telkens hetzelfde opnieuw. Je bevestigt eigenlijk wat je al weet. Een manier van leren die algemeen de overhand heeft in het huidige school systeem. Overigens is deze manier van leren een manier die vaak voorkomt bij (top)managers, vooral van de ‘oude’ economie. Bij de nieuwe economie is creativiteit en innovativiteit zo essentieel dat (top)managers deze manier van leren hier bijna niet meer gebruiken. De andere vorm van leren is zelfontwikkeling. Door interne modellen te herschikken, ontstaat er een ontdekkingsreis langs ontelbare mogelijkheden, een legio aan nieuwe modellen, nieuwe en betere regels. Dit is de bron van creativiteit. Positief denken leidt tot enthousiasme en dit kan vaak leiden tot een verhoogte maten van creativiteit en dus meer kans op een snellere en hogere mate van zelfontwikkeling. Dus de nieuwe economie gaat puur uit van creativiteit en onnovativiteit. De 5 k's gelden dus nog wel, maar van creativiteit komt innovativiteit, hierdoor komt kennis bovenop kennis (zelfontwikkeling) en hierdoor komt kwaliteit en komen ook kontakten. Natuurlijk moet er een basis zijn, maar deze basis hoeft niet meer zo sterk te zijn dan vroeger. Vandaar dat vaak,in de nieuwe economie, ook de leidinggevende mensen niet meer de hoogopgeleide mensen zijn meer de hoogcreatieve mensen zijn. Robert van Geenhuizen

P. van Teylingen

De kern van het artikel onderschrijf ik volkomen: de kartrekkers van een start-up moeten bovenal kloten a.k.a. kwaliteit hebben. Vermogen kun je ergens halen en creativiteit huren. Waar het om gaat is dat er mensen zijn die het risico durven lopen dat het misgaat, maar tegenslagen (die ongetwijfeld zullen komen) aanpakken en wegwerken.Uiteraard zijn wilskracht en doorzettingsvermogen niet de enige kenmerken die van belang zijn, maar spelen naar mijn mening bij Internet-startups een grotere rol dan beginnende ondernemingen in andere branches.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond