Deel dit artikel
-

GfK: Meer smartphones dan pc’s in Nederland

Het aantal smartphones en tablets in Nederland blijft stijgen. Voor het eerst zijn er met 8,5 miljoen smartphonebezitters meer mensen die een smartphone bezitten dan een pc/desktop. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek ‘GfK Trends in Digitale Media’ die GfK vandaag bekend maakt.

Opvallend is dat twintig procent van de smartphonebezitters aangeeft helemaal niet met het toestel te bellen, maar het voornamelijk te gebruiken voor chatten als WhatsApp, mailen en surfen (78 procent).

Nog wat cijfers: meer dan de helft van de Nederlanders is in het bezit van een tablet. Facebook blijft het grootste socialmediakanaal en groeit nog steeds. Het mediagebruik op de tablet stijgt. Een derde leest wel eens de krant op een tablet, een kwart kijkt tv op de tablet en 1 op de 9 pakt de tablet om naar de radio te luisteren.

Het aantal Nederlanders met een Twitteraccount blijft met 27 procent stabiel maar het actieve gebruik daalt fors; het gemiddeld aantal twitterberichten per week is in een jaar tijd gehalveerd. Instagram is vooral in opkomst bij de jongeren; een derde van de groep 13-17 jarigen heeft hier een account.

Bijna een derde van de Nederlanders gebruikt één of meerdere betaalde video-on-demanddiensten zoals Netflix, Videoland of UPC on demand. Een op de tien Nederlanders geeft aan de afgelopen maand gebruik te hebben van een streamingsabonnement voor muziek zoals Spotify en Deezer. Niet verrassend is dat jongeren relatief meer gebruik van deze diensten maken.

Deel dit bericht

1 Reactie

Martin Pronk

Ben benieuwd naar de verklaring van GFK over het dalen van het gebruik van twitter. Denk persoonlijk dat het komt omdat veel jongeren nu Whatsapp gebruiken i.p.v. twitter. Twitter ging men gebruiken als vervanger van SMS. Veel ‘ouderen’ begrijpen twitter gewoon niet en doen het af als ‘gaat nergens over’, ‘alleen maar onzin’ en ‘ik heb het al zo druk met mail’. Slim gebruik van devices en social technology bijv. voor het filteren, opslaan, vinden en delen van informatie staat nog in de kinderschoenen. Het zou jammer (en dat is zacht uitgedrukt) zijn dat het bericht over de afnamen van twittergebruik door sceptici gebruikt gaat worden als argument om twitter links te laten liggen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond