Deel dit artikel
-

Goed kwartaal voor Amerikaanse muziekindustrie

De Amerikaanse muziekindustrie heeft er ondanks piraterij een van de beste kwartalen in jaren opzitten. Dat blijkt uit gegevens van VNU-onderdeel Nielsen Soundscan over de eerste maanden van 2004.

De totale verkopen van muziek in de Verenigde Staten namen in het eerste kwartaal met 9,1 procent toe. Bij de omzet worden verkochte CD’s, legale downloads en dvd’s meegeteld. Het aantal verkochte albums nam in zijn totaliteit met 9,2 procent toe. Het aantal verkochte cd’s, goed voor circa 96 procent van alle verkopen, nam toe met 10,6 procent. Voor het eerst sinds 2000 slaagden twee artiesten erin een miljoen exemplaren te verkopen binnen een week. Dat waren Usher en Norah Jones.

“We hebben een goed kwartaal achter de rug. Na drie moeilijke jaren ziet het er eindelijk een beetje gezond uit. De muziekverkopen worden nu eens een keer niet overschaduwd door illegale downloads,” zegt Geoff Mayfield van Billboard Magazine tegen CNN.

Cary Sherman, de topman van de Recording Industry Association of America (RIAA), noemt de eerste kwartaalcijfers “bemoedigend”, maar waarschuwt tegelijkertijd voor teveel optimisme. “De cijfers geven een vertekend beeld. De cijfers van 2003 laten een daling van 10 tot 12 procent ten opzichte van 2002. Als het eerste kwartaal niet goed was geweest hadden we wel kunnen inpakken,” aldus Sherman.

Het aantal verkochte albums daalde drie achtereenvolgende jaren. Vanaf 2000 zat de Amerikaanse muziekindustrie in een neergaande markt, aldus Nielsen SoundScan. Ironisch genoeg begon het onderdeel van VNU vanaf dat moment met het bijhouden van de Amerikaanse muziekverkopen.

In 2000 daalden de muziekverkopen met 3 procent. Het jaar daarop, in 2001 dus, daalde de omzet met maar liefst 11 procent. Vorig jaar, daalden de verkopen tot september aanvankelijk met 8,5 procent. Vanaf september werd de weg omhoog weer gevonden. Hierdoor was de omzetdaling in heel 2003 maar 4 procent.

Tussen januari en maart werden maar liefst 25 miljoen online tracks gekocht. Ter illustratie: in de laatste zes maanden van 2003 werden er 19,2 miljoen tracks verkocht, aldus Nielsen SoundScan. In winkels werd ook meer muziek verkocht Muziekketens zagen hun omzet met 7 procent toenemen, terwijl onafhanelijke platenzaken hun omzet zagen toenemen met 3 procent. Grote supermarkten zoals Wal-Mart, Target en K-mart zagen hun muziekverkopen met maar liefst 13 procent toenemen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Het Geweten

OK..Tijdje geleden riepen ze allemaal maar dat het zo moeilijk was en dat er minder verkocht werd door illegale (en voor onze zeer gewaarde mede forumbekladder Radja: legale) downloads van muziek. Nu kunnen we allemaal dus het volgende beredeneren:Er wordt steeds meer illegaal gedownload ……… CD verkoop stijgt….conclusie: er moet meer illegaal gedownload worden en dan stijgen de CD verkopen vanzelf. Marketing wetmatigheden ontdekken is zoooooooooooo makkelijk 🙂 Je zou je haast gaan afvragen waarom ze dat bij die muziekindustrie zelf nog niet begrijpen. Ik voorspel dan ook dat binnenkort de jacht op illegale downloaders door de muziekindustrie zich verhevigt! Het doel zal echter niet zijn om de illegale downloaders in het cachot te gooien. Neen, men zal deze mensen publiek gaan feteren en danken voor illegaal downloaden en het daarmee indirect opstuwen van de verkoopcijfers avn muziek CDs. Ik durf zelfs zo ver te gaan de verwachting uit te spreken dat we een nieuwe categorie krijgen bij de Oscars: "most illegal downloaded movie soundtrack". We staan aan het begin van de tweede internetboom! ….Toch?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond