Deel dit artikel
-

Goede cijfers Docdata, zet zich schrap voor 2014

E-commercebedrijf Docdata heeft een goede zes maanden achter de rug met meer omzet en winst en de aanstaande start van activiteiten in Polen.

De omzet nam met 22 procent toe tot 82 miljoen euro, de nettowinst noteert een plus van 5,1 miljoen euro (+20 procent). Dat laat het halfjaarbericht van Docdata zien (PDF), een bedrijf toeleverancier aan de e-commercesector. Het heeft grote magazijnen voor de opslag van voorraden van winkels en digitale hulpmiddelen om die te helpen verkopen.

De cijfers zijn er goed uit, maar er komt een periode aan waarin Docdata veel veranderingen voor de kiezen krijgt. Allereerst vertrekt de grootste klant, Zalando. Deze laat in Duitsland eigen logistieke centra bouwen omdat dit, zeker indien groots aangepakt, kostenefficiënter is. Hoeveel omzet de Nederlanders daarmee mislopen zeggen ze niet expliciet, maar er wordt wel een sterke indicatie gegeven.

Het halfjaarbericht meldt dat de grootste klant goed zijn voor 37 procent van de omzet, oftewel 32 miljoen in de afgelopen periode. “Dit neemt in de rest van het jaar af tot dertig procent. In 2014 verwachten we een sterkere afname.” Dan beoogt deze klant meer van het fulfillmentproces in eigen handen te nemen.

Docdata heeft meegeprofiteerd van de verrassend snelle groei van Zalando in de afgelopen paar jaar en moet nu andere wegen zoeken om naar een volgende versnelling te schakelen. Die wegen leiden naar België, Italië en Polen. De directie heeft deze markten als belangrijke opkomende landen gemarkeerd. Hiertoe is in Polen een bedrijf overgenomen om een snelle start te kunnen maken. In de laatste maanden van 2013 moeten de eerste activiteiten zich al ontplooien: retourmanagement voor een grote klant die ook veel in Duitsland doet.

De onderneming uit Waalwijk was al actief in Nederland, Engeland, Duitsland. De andere drie landen krijgen nu meer aandacht. In de afgelopen maanden werd ruim vijf miljoen euro geïnvesteerd in uitbreiding van magazijnen en IT.

Foto: Mark Hunter (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond