Deel dit artikel
-

Google in beroep tegen megaboete

Google heeft vandaag officieel beroep aangetekend tegen de boete van 2,42 miljard euro die de Europese Commissie het Amerikaanse bedrijf heeft opgelegd voor marktmanipulatie rond de prijsvergelijker Google Shopping.

Google zou de populariteit van zijn zoekmachine hebben misbruikt om andere producten en diensten, waaronder de prijsvergelijker Google Shopping, een voorsprong te geven op concurrenten. De Europese Commissie vond afgelopen zomer dat hierdoor zowel aanbieders als de consument zijn benadeeld. In Europa vindt 90 procent van alle zoekopdrachten op internet via Google plaats.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft inmiddels een verzoek voor een beroepsprocedure ontvangen, maar inhoudelijk is het beroep nog niet bekend.

Het neemt niet weg dat Google de boete voorlopig gewoon zal moeten betalen. Ook heeft Google negentig dagen de tijd gekregen om een einde te maken aan de vermeende praktijken, anders dreigt een nieuwe boete tot maximaal vijf procent van de wereldwijde omzet van moederbedrijf Alphabet.

Google heeft al toegezegd om zijn zoeksystemen voor Google Shopping aan te passen. Dat moet voor 28 september gebeuren. Plannen daarvoor zijn al ingediend bij de Europese Commissie.

Er lopen nog onderzoeken naar het mobiele besturingssysteem Android en het advertentieplatform AdSense.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond