Deel dit artikel
-

EU-boete Google twee keer zo hoog als verwacht

Zoals verwacht heeft de Europese Commissie Google een boete opgelegd van 2,42 miljard euro, veel hoger dan de 1,1 miljard die in de wandelgangen werd genoemd. Google zou de populariteit van zijn zoekmachine hebben misbruikt om andere producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, een voorsprong te geven op concurrenten.

De Europese Commissie vindt dat zowel aanbieders als de consument zijn benadeeld. In Europa vindt 90 procent van alle zoekopdrachten op internet via Google plaats. De zoekmachine domineert in alle 31 EU-landen.

Commissaris Margrethe Vestager schrijft: ‘Google heeft vele innovatieve producten ontwikkeld die ons leven hebben veranderd. Dat is een goede ontwikkeling. Maar Googles strategie voor prijsvergelijkingen ging meer om marktdominantie en dat is illegaal onder de Europese wetgeving.’ Het ontnam Europese consumenten een echte keuze in diensten.

De commissie acht bewezen dat het zijn eigen diensten (zoals Froogle, dat nu Google Shopping heet) voortrok wanneer consumenten de zoekmachine gebruikten om producten te vinden. Zeven bedrijven hebben klachten ingediend tegen Google, waaronder Yelp, Oracle en News Corp.

Als bewijs fungeren volgens de commissie documenten van zowel Google als concurrenten, analyses van 5,2 terabyte aan data (1,7 miljard zoeksessies), eigen experimenten en verkeersdata.

Google moet binnen negentig dagen stoppen met deze volgens de EU illegale activiteiten en concurrenten gelijke plaatsing geven, maar de verwachting is dat Google het besluit bij de hoogste rechter zal aanvechten.

Het bedrijf heeft zojuist al bij monde van jurist Kent Walker gereageerd en zegt het oneens te zijn met het besluit. Volgens Google hebben consumenten duidelijk laten blijken dat ze de voorkeur geven aan prijsvergelijkers die hen rechtstreeks naar producten leidt, niet naar weer een andere zoekmachine.

Het is in elk geval de hoogste boete ooit uitgedeeld door de Europese Commissie in een anti-trust zaak. De hoogste geldstraf tot was die van 1,1 miljard euro voor het bedrijf Intel.

Mogelijk volgen later dit jaar ook uitspraken in twee andere Brusselse mededingingszaken tegen Google, een rond het het advertentiebeleid van het internetbedrijf (AdWords) en Android, het besturingssysteem voor smartphones en tablets. De commissie heeft deze beide onderzoeken nu nog eens bevestigd.

 

Deel dit bericht

1 Reacties

Nils Rooijmans

Bijzondere uitspraak met bijzonder hoge boete. Ik ben benieuwd of de uitspraak stand houdt bij de hoge rechters; de gebruikte definitie van wat een “market” is is nogal vaag.
(zie http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-1785_en.htm )

Nog veel interessanter dan de boete is hoe Google de uitspraak doorvertaalt naar aanpassingen in de zoekresultaten. Gaan de Google Shopping resulaten met plaatjes van producten helemaal verdwijnen van de resultaatpagina? Dat introduceert veel nieuwe kansen voor search marketing voor ecommerce.

En houdt het op bij Shopping?

Het valt te beargumenteren dat niet alleen Shopping een aparte “market” is. Het zoeken naar bedrijven is dit mogelijk ook. Verdwijnen dan ook de lokale zoekresultaten?

Interessante tijden 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond