Deel dit artikel
-

Google Earth: 25 Nederlandse steden in hoge resolutie

Google is bezig met het zichtbaar maken van de 25 grootste Nederlandse steden in Google Earth. Dat zegt Sidney Mock van Google Nederland. “Pas als een groot gedeelte van Nederland in hoge resolutiebeelden is te bekijken, gaan we Google Earth actief in de Nederlandse markt zetten,” aldus Mock.

Google heeft al voldoende satellietbeelden van Nederland. Ook heeft het bedrijf de beschikking over grondcoördinaten. Mock: “We weten dus waar de postcodes zich bevinden.” Waar het nu nog om gaat is de koppeling van beelden aan coördinaten. En dat is volgens Mock een behoorlijke klus die handmatig moet worden uitgevoerd. Hoeveel mensen op dit moment bezig zijn met die ‘klus’ en hoe lang het nog gaat duren voordat heel Nederland tot in detail met Google Earth is te bekijken, kan hij niet zeggen.

Op dit moment is met Google Earth een beperkt deel van Nederland met hoge resolutiebeelden in kaart gebracht. Het gaat dan met name om Rotterdam en omgeving, een strook van Den Haag tot Zandvoort, een deel van Amsterdam en een gebied in Limburg.

Sinds de lancering van de eerste publieke versie van Google Earth deze zomer hebben al verschillende bedrijven commerciële toepassingen bedacht voor het programma. Zo startte deze week het Nederlandse bedrijf GlobeAssistant een nieuwe ‘hotelzoekdienst’, die 80.000 hotels koppelt aan Google Earth. Oprichter Erwin Nikkels van GlobeAssistant: “We werken samen met de leverancier van hotels.com, Expedia. Wij maken gebruiken van de hotels die zij online hebben staan.” Voor elke geboekt hotel via GlobeAssistant ontvangt het bedrijf een bedrag.

Sidney Mock van Google vindt het ‘leuk als bedrijven op een creatieve manier omgaan met Google Earth.’ Hij maakt de vergelijking met de Windows Mediaplayer, een programma dat ook gebruikt wordt om ‘allerlei soorten informatie op te bekijken.’

Deel dit bericht

2 Reacties

Rutger

De vergelijking met Windows Mediaplayer is wat vergezocht. Google Earth werkt actief aan een open API, terwijl Mediaplayer een gesloten en beschermd product is. Beide toepassingen zijn wel geschikt voor het tonen van verschillende (soorten) informatie, maar dat is een A4'tje papier ook.Overigens is onlangs het 'gat' tussen Den Haag en Rotterdam gedicht met een foto die qua coordinaten net niet helemaal goed aansluit op de al aanwezige foto's. En zojuist zie ik ook dat een gebied ten zuiden van het Hollandsch Diep beschikbaar is.

noah

Je kunt Sidney Mock niets verwijten met zijn vergelijking. Hij is ook maar een pas gewerfde marketing manager wiens ervaring met Google Earth een is van horen zeggen.  Wanneer hij een zoekopdracht had gedaan op Google zelf mbt Google Earth had hij met heelveel betere voorbeelden kunnen komen. Wanneer je een goed voorbeeld van de mogelijkheden van Google Earth & Maps wil zien, kijk dan eens op http://googlemapsmania.blogspot.com/.  Overigens had de NYTimes afgelopen week een heel goed artikel onder de noemer "A Journey to a Thousand Maps Begins With an Open Code". Nee, ik ben blij tegenwoordig te resideren in San Francisco (en Wellington in NZL) waar we toch wel een paar weken verder zijn dan in NL mbt creatieve ideeen en realisatie van de daarmee samenhangende concepten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond