Deel dit artikel
-

Google gaat video’s doorplaatsen

Google gaat YouTube video’s plaatsen op sites van haar partners. Het bedrijf hoopt op extra advertentie-inkomsten.

Google gaat haar netwerk van honderdduizenden partnersites (AdSense) inzetten voor het verspreiden van YouTube-video's.

De makelaarsrol van Google krijgt nu dus een nieuwe dimensie. Google gaat voortaan niet alleen adverteerders, maar ook makers van video's koppelen aan website-eigenaren.

Google gaat voor het doorplaatsen van video's gebruik maken van een voorgeselecteerde groep videomakers. Bij de start gaat het om honderd mediapartijen. Geen van deze partijen is heel groot. Wat opvalt is dat de meeste deelnemende partijen gespecialiseerd zijn in een bepaald type video, bijvoorbeeld 'extreme sport' video's of fotomodellen video's.

Het idee is dat er op de partnersites video's komen te staan die passen bij het karakter van de site. Google maakt categorieën aan van bepaalde typen video's.

Alle video's die worden doorgeplaatst via AdSense bevatten advertenties, schrijft AP vanochtend. Het zou gaan om tekst- en banneradvertenties die onderaan de video's ‘over het beeld heen' verschijnen. YouTube experimenteert op dit moment al met deze advertentieformaten. De maker van de video, Google en de partnersite delen de advertentie-inkomsten.

Dat video's van YouTube verschijnen buiten het YouTube-domein, is niet bijzonder. Het succes van de videosite is grotendeels te danken aan de mogelijkheid om video's op eigen weblogs of websites te plaatsen. Wat Google nu gaat doen is feitelijk het automatiseren van het doorplaatsen van video's.

Vraag is of videomakers écht veel meer publiek gaan bereiken op deze manier. Kleinere partnersites vinden het wellicht makkelijk om zo extra videocontent op hun site te hebben. Voor grotere sites zou het risico te groot kunnen zijn, omdat zij de controle verliezen over hun videocontent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond