Deel dit artikel
-

Google lanceert API voor vertaling

Google heeft een API geïntroduceerd waarmee blokken tekst in webpagina’s vertaald kunnen worden in meerdere talen.

Dat meldt de website InformationWeek.

De API herkent een taal voor de vertaling en maakt gebruik van de web 2.0-technologie Ajax. De toepassing werkt voor 13 talen waaronder Nederlands, Chinees, Arabisch, Duits en Spaans.

Ontwikkelaars kunnen met de toepassing met Javascript bijvoorbeeld stukken tekst op een blog vertalen. De tool is ontwikkeld om een snelle vertaling te geven wanneer een meer grondige offline vertaling niet mogelijk is. Google heeft plannen om de nieuwe API in de toekomst uit te breiden.

Het Ajax Search and Feeds team van Google ontwikkelde de nieuwe API. Ook wordt uitgebreide uitleg gegeven hoe de technologie geïntegreerd kan worden in webapplicaties. Google heeft een handleiding voor ontwikkelaars opgesteld voor het gebruik van de API en biedt voorbeelden van vertalingsprojecten.

Geautomatiseerde vertaling is in opkomst nu grenzen vervagen op de zakelijke markt. Toch zijn geautomatiseerde vertaling over het algemeen vooral snel. Vertalingen waar een mens de hand in heeft gehad zijn kwalitatief beter.

Deel dit bericht

5 Reacties

nicos

werkt inderdaad leuk, heb de beta gezien en getest. verder zijn illustraties vaak ook gemakkelijk zoals ze doen op een http://www.vertaal-woordenboek.nl bijvoorbeeld mooi als google dat tzt ook include

King Yiu

Mooie oplossing maar ik denk dat user generated translations een betere oplossing is (zie hoe Facebook dat met zn Spaanse en Duitse versie heeft gedaan). Nadeel hiervan is dat een klein weblog hier weer geen gebruik van kan maken omdat het niet zo veel gemotiveerde bezoekers heeft als Facebook en een weblog dagelijks nieuwe teksten heeft. In dat geval is deze API een uitkomst.

guliker

illustraties zijn 9 v.d. 10 keer leuk ja maar werken doet het niet altijd:  http://www.vertaal-woordenboek.nl/nederlands-spaans-vertalen/nederlands-spaans-vertalen.php?woord=morgen&target=van_nl  sta overigens wel versteld van de compleetheid van hun database… werken ze al met de nieuwe api?l

ChristianW

Het werkt geweldig, gebruik maken van de API is relatief simpel. Binnen een paar uur heb ik mbv. deze API een Windows tool gemaakt die je met een hotkey (Windows+T) direct naar voren kunt halen om snel een stuk tekst te vertalen. De broncode en installatie zijn hier te vinden: http://www.codeplex.com/GTranslator/  Christian.

Henk

API's werken zeker geweldig. De kwaliteit van de vertaling is een ander onderwerp en zal die zijn van Google Translate die we op dutchcowboys.nl hebben getest. Context is juist maar met de vertaling kun je niet voor de dag komen in het land zelf. Zie ook http://www.germancowboys.de

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond