Google maakt zoektrends inzichtelijk

Google heeft vandaag een nieuw gratis analyse-instrument in gebruik genomen, Insights for Search, dat uiteenlopende zoektrends weergeeft.
Die dienst Insights for Search is onder meer bedoeld voor gebruikers van Google Trends (een populariteitsindex van websites vergelijkbaar met Alexa.com) en het advertentieplatform AdWords en maakt inzichtelijk waar ter wereld het meeste naar zoektermen wordt gezocht. Voorbeeld: Naar HDTV wordt met name gezocht in de VS, Hong Kong en Duitsland. Daarbij zijn de meeste gezochte termen LCD HDTV, HD, Sony HDTV en Samsung HDTV. Ook wordt aangegeven welke zoektermen populair aan het worden zijn
Daarnaast kan per regio de populairste zoektermen worden opgezocht. In Nederland wordt bijvoorbeeld veel gezocht naar MSN, Marktplaats, Routeplanner, Google en Hyves. Zelfs zoeken op provincieniveau is mogelijk.
Verder kan onder meer worden nagegaan of de belangstelling voor een bepaald onderwerp met de tijd toeneemt of daalt. Ook kunnen benchmarks worden gedefinieerd op basis van vergelijkingen met concurrenten of vergelijkingen tussen productcategorieën. Er kan worden gezocht op datum, regio en uiteraard onderwerp. Een en ander kan worden geprojecteerd op een zogenaamde heat map.
Zoekmarketingbureaus kunnen met deze informatie hun zoektermen optimaliseren. "Het is een handige tool om mee te werken," zegt Remi van Beekum van Traffic4You uit Groningen. "Ik heb al een paar grappig dingen ontdekt: in Nederland blijkt vaker naar laptop dan naar notebook te worden gezocht, in Duitsland is het precies omgekeerd. Dat betekent niet dat je als trefwoord voor laptop zou moeten kiezen, want om je te onderscheiden zou notebook wel eens meer resultaat kunnen opleveren. Maar het geeft je wel meer houvast."
Volgens Van Beekum zijn dit soort middelen doorgaans maar moeilijk beschikbaar, of erg onbetrouwbaar.
AdWords specialist Alex van Evert van Proseo uit Lisse is ook positief: "Ik hoop dat ze de mogelijkheden nog gaan uitbreiden. Ik zou wel meer gedetailleerde percentages achter de trends willen zien."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Joost de Valk
"Volgens Van Beekum zijn dit soort middelen doorgaans maar moeilijk beschikbaar, of erg onbetrouwbaar." De vraag is natuurlijk in hoeverre dit dan wel betrouwbaar is. Google heeft ook al een lange historie van het neerzetten van niet al te betrouwbare data, Google Trends for Websites is bv een ander typisch voorbeeld van data die minimaal dubieus te noemen is.
John Kivit
Ik heb ook een paar testjes gedaan. Zo zou er meer op 'Multiscope' gezocht worden in Belgie dan in Nederland, het search volume van 'Multiscope' nagenoeg gelijk zijn aan 'TNS-Nipo' (beiden hoogst onwaarschijnlijk) en vertoont 'online panel' een flat line terwijl de markt daarvoor juist nog (sterk) groeit. Ik sluit me daarom aan bij Joost en vraag me af of dit een killer informatie tool is. Wat denken jullie?
averil de lange
Inderdaad een zeer interessant tool.Zo komt Rabo meer vaak dan Rabobank als zoekterm.Jammer dat alleen de top 10 getoond wordt. Ook interessant is de "rising top 10", goed voor marketeers om in te spelen op de toekomst. Averil, consultant adwordsexperts.nl
Remi van Beekum
Ik moet zeggen dat ik hier wel een beetje wonderlijk gequote ben en een aantal dingen zonder context een beetje raar klinken. Ik vind die nieuwe tool van Google wel leuk. Het is een handig dingetje die op sommige plekken net wat dieper gaat. Maar, zoals ik in het interview ook zei: de data is geaggregeerd en vaak onbetrouwbaar. Maar dat zijn alle andere beschikbare tools ook. Er zijn in mijn ogen op dit moment geen betrouwbare keyword/zoekvolume tools, maar Google Insight lijkt op dit moment wel de minst onbetrouwbare tool. Ik heb dus niet gezegd of gesuggereerd dat alle andere tools onbetrouwbaar zijn en deze niet. Zoals je ook hier kunt lezen: http://www.marketingfacts.nl/berichten/20080806_google_insights_for_search_geeft_meer_inzicht_in_zoekgedrag/