Deel dit artikel
-

Google: meer dan verdubbeling winst en omzet

Google rapporteerde voor het eerst na de beursgang de kwartaalcijfers en meldde dat de winst en omzet stevig zijn opgevoerd. Op een omzet van 805,9 miljoen dollar behaalde het bedrijf een nettowinst van 52 miljoen dollar. Opvallend is dat Google een groter deel van de omzet bij partners voor zichzelf weet op te eisen. Ook Amazon kwam met florissante cijfers.

Google zag in het derde kwartaal de omzet stijgen met 105 procent ten opzichte van vorig jaar, in vergelijking met het voorgaande kwartaal stegen de inkomsten met 15 procent. Google behaalde in het derde kwartaal een omzet van 805,9 miljoen dollar, op basis hiervan boekte het een nettowinst van 52 miljoen dollar (19 dollarcent per aandeel). Vorig jaar lag de winst in het derde kwartaal op 20,4 miljoen dollar.

Iets meer dan de helft van de omzet van Google is afkomstig van de eigen site. Verder behaalt Google ook inkomsten uit het ‘Google Network’, de sites die gebruik maken van de zoektechnologie en het advertentieprogramma AdSense. Met AdSense bij derden verdiende Google in het derde kwartaal 384,3 miljoen dollar. Dat is goed voor 48 procent van Google’s totale omzet en was ook een stijging van 120 procent in vergelijking met vorig jaar. De omzet op de eigen site groeide met 99 procent in vergelijking met vorig jaar, waarmee het slechts een kwestie van tijd lijkt voordat Google meer verdient bij zijn partners dan via de eigen site.

Google moet een deel van de omzet die het binnensleept via het Google Network delen met zijn partners. Dergelijke ‘Traffic Acquisition Costs’ geven een goede indicatie van de machtspositie die Google heeft. Hoe hoger het percentage dat het moet afdragen aan partners, hoe heviger de concurrentie. Die concurrentie is met name afkomstig van Yahoo-onderdeel Overture. Google ziet kans een groter deel van de omzet uit het partner-netwerk voor zichzelf te houden. Moest het in het derde kwartaal van vorig jaar nog 82 procent van de omzet uitbetalen, dit jaar was het 79 procent.

In de negen maanden tot eind september vulde Google vanuit de bedrijfsvoering de kas aan met 608 miljoen dollar. Daar komt nog bij de opbrengst van de beursgang, zodat het bedrijf nu een stevig bedrag achter de hand heeft, in totaal gaat het om 1,86 miljard dollar. Verder blijkt ook dat Google stevig aan het inhuren is. Eind juni had het bedrijf 2292 mensen in dienst, drie maanden later waren dat er 2668.

Na de bekendmaking van de resultaten steeg de koers van Google nabeurs met 8 procent. Donderdag, in de aanloop naar de bekendmaking van de kwartaalcijfers, liep de koers al op met 15 procent. Google is daarmee sinds het eind augustus voor 85 dollar per aandeel naar de beurs gingt 90 procent meer waard geworden.


Amazon
Amazon zegt nog steeds te profiteren van de gratis verzending die het aanbiedt voor bestellingen boven de 25 dollar (alleen in de VS). Het bedrijf behaalde in het derde kwartaal een omzet van 1,46 miljard dollar, een toename van 29 procent in vergelijking met vorig jaar. De nettowinst steeg van 15,6 miljoen naar 54,1 miljoen dollar.

Amazon ziet de overzeese activiteiten het sterkst groeien. De sites in de Verenigde Staten en Canada behaalden een omzetstijging van 15 procent (naar 816 miljoen dollar), waar de overige sites (Engeland, Frankrijk, Duitsland, Japan, China) goed waren voor een omzetstijging van 52 procent naar 646 miljoen dollar. Amazon behaalde hiermee 44 procent van de omzet uit het buitenland.

eBay
Ook eBay kwam deze week met cijfers over het zojuist afgesloten kwartaal. De veilingsite heeft (wederom) een goed kwartaal achter de rug. De winst steeg met 76 procent naar 182,3 miljoen dollar, op basis van een omzet die met 52 procent toenam naar 805,9 miljoen dollar.

Met name de activiteiten overzee droegen bij aan de groei, eBay haalt daar ook de meeste omzet. De sites van eBay in Europa en Azië zagen de omzet met 82 procent stijgen naar 282 miljoen dollar, terwijl de omzet op de Amerikaanse thuismarkt met 56 procent toenam tot 166 miljoen dollar. Ook Paypal, de online betaalmethode die eigendom is van eBay, presteerde goed. De omzet steeg er met 56 procent naar 166 miljoen dollar.

Analisten waren verdeeld over de resultaten, aldus de BBC. De omzet voldeed aan de verwachtingen, maar de winst was lager dan verwacht door diezelfde analisten. EBay verhoogde de prognose voor de rest van het jaar met 29 miljoen dollar.

Deel dit bericht

1 Reactie

June

Tja, zo iets was de voorspellen, Google is gewoon goed bezig laatste tijd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond