Deel dit artikel
-

Google Nederland garandeert zichtbaarheid display-reclame

Adverteerders die Googles Display Network gebruiken betalen niet meer voor beeldreclame die niet door de consument wordt gezien. Dit speelt vooral merkadverteerders in de hand.

In de komende weken rolt Google een aantal nieuwe functies uit op zijn Display Network, de dienst waarmee het grafische uitingen als rectangles en leader boards uitserveert.

Vanaf half juli hoeven adverteerders in Nederland en daarbuiten standaard niet meer te betalen voor een commerciële uiting als deze niet in beeld is geweest. Daarnaast gaat het systeem vertellen welk effect de geziene reclames hebben ten opzichte van andere uitingen op dezelfde plaats. Bovendien krijgen adverteerders een leveringsrapport. Dat is een overzicht dat meldt op welke sites welke reclames zichtbaar zijn geweest.

Vorige week meldde Emerce dat Nederlandse adverteerders tientallen miljoenen euro’s betalen voor display-reclame die überhaupt nooit in het zichtveld van de consument komt.

Onderzoeker Joris Merks van Google Nederland licht toe: “Visibility meting is van belang voor online campagnes die zich richten op merkeffecten: ‘Online for branding’. Als een campagne gericht is op conversies, dan optimaliseer je deze voor Click Through Rate. Slechte posities worden dan vanzelf geëlimineerd. Je betaalt niet voor impressies, maar in Cost per Click, dus zichtbaarheid is geen issue.

Voor brandingcampagnes ligt dat anders. Een merkeffect is een uitgestelde conversie. Die zie je niet terug in je online rapportagesystemen en je kunt ook niet goed optimaliseren met de doorklikratio. Vaak wordt dan betaald in kosten per 1.000 impressies.

Google doet veel onderzoek naar merkeffecten van het online kanaal. Met MeMo2 lopen bijvoorbeeld op dit moment onderzoeken waarin zichtbaarheid in beeld, wordt gekoppeld aan de mate van merkeffect. In het Media Efficiency Panel van GfK Panel Services doet Google met name onderzoek naar effecten van online reclame op offline verkopen. Ook deze effecten verschijnen niet in de rapportagesystemen, maar ze zijn er wel. Met Metrixlab doet Google eye tracking onderzoek om te zien hoeveel aandacht banners krijgen als ze in het zichtbare deel van het scherm staan.”

Deel dit bericht

7 Reacties

internetter

misschien een domme vraag, maar is het überhaupt nodig om je hier over zorgen te maken als je op CPC draait binnen google display? (google display heeft natuurlijk ook CPM!.)

Martijn

Domme vragen bestaan niet 😉
Nee, in het geval van CPC betaal je idd uberhaupt niet.
Het is puur gunstig voor CPM campagnes.

Wouter Hulst

Mooie move. Mooi. Wie volgt?

joris van Lier

google 2002: we will never, ever go into display ads
google 2007: don’t worry: google news won’t every place ads
en nu blijkt dat aan het eind van de recessie google klikjes niet bijdragen aan merkopbouw trekt ze de betrouwbaarheids jas aan. Google: Extreem onbetrouwbaar en deeply unethical.

Sjaak Advertiser

>>Daarnaast gaat het systeem vertellen welk effect de geziene reclames hebben ten opzichte van andere uitingen op dezelfde plaats.

Ben benieuwd wat dit nu weer inhoud….

Erwin Boogert

Sjaak, dat is een ingebouwde benchmark. Als je de link “Vanaf half juli” aanklikt, zie je verdere uitleg met een schermafbeelding.

Theo Yost

Interessant. Adverteren via Google is verstandig voor veel bedrijven maar wat heeft de kleine winkel op de hoek eraan?

Goede displays voor reclame zijn belangrijk dan Google voor veel kleine ondernemers. Etalages. Mensen die buiten langskomen en binnen kijken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond