Deel dit artikel
-

Google: voorrang Europese verkiezingen in zoekresultaten

Google gaat voorrang geven aan hoogwaardige webpagina’s over de verkiezingen voor het Europees Parlement om misinformatie te bestrijden.

Daarbij zal het technieken inzetten die misleidende en manipulerende informatie kan spotten. “Met AI intensiveren we onze inspanningen om misbruik te weren.”

Tussen zes en negen juni 2024 vinden voor de Europese Unie parlementsverkiezingen plaats.

Googles doel is om, waar het om zijn eigen platform gaat, het democratisch proces met goede en juiste informatie te ondersteunen. Daar is het overigens wettelijk toe verplicht vanuit de Digital Services Act.

In een blogbericht zette de techreus eind vorige week uiteen hoe hij dat van plan is. De zoekmachine gaat bijvoorbeeld praktische vragen over het stemmen naar voren schuiven. Dat zijn vragen als: Moet ik een ID meenemen?, Wanneer kan ik stemmen? en Hoe werkt stemmen vanuit het buitenland?

Op YouTube komen, in de context van nieuws en achtergrond bij de verkiezingen, bovenaan de pagina stroken met video’s uit hoogwaardige bronnen.

Welke bronnen hiervoor in welke landen zijn geselecteerd, is nog niet bekend.

Politieke adverteerders moeten zich in deze periode als zodanig bekend maken en het aangeven als ze AI-gegenereerde content gebruiken. Google zal eigen technologie van Deepmind inzetten om dit soort zaken te detecteren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond