Deel dit artikel
-

Googles marktaandeel Nederlands onderwijs: 50-70%

Tussen de vijftig en zeventig procent van de software en hardware in het Nederlands basisonderwijs komt uit de stal van Google.

Dat blijkt uit onderzoek van de Niels Kerssens van de Universiteit Utrecht. Hij besprak zijn bevindingen vanochtend op BNR.

De onderzoeker ziet een probleem in de dominante positie van Google. En dat onderwerp wordt amper tot niet besproken op scholen, in de politiek en in de media. De vraag is namelijk hoe groot de greep van een private techgigant moet kunnen zijn op een publieke zaak als het basisonderwijs in Nederland. Dat gaat niet enkel om de economische component, maar ook de maatschappelijke.

Kennisnet verwoordde de discussies over dit soort waarden afgelopen najaar met: “Er is ook een andere kant: platformisering zet publieke waarden onder druk. Denk bijvoorbeeld aan leerlingen die opgroeien in een digitale omgeving, uiteindelijk door Google of Microsoft gedomineerd. Gebruiken leerlingen alleen Gmail, Google Docs en Google Presentaties en zoeken ze standaard met Google? Dit leidt onvermijdelijk tot een verschraling van hun digitale geletterdheid.”

Producten als de Chromebook en G Suite worden veel gebruikt in het onderwijs. Ze zijn makkelijk en kostenefficiënt te gebruiken en te onderhouden. Daarmee, zo beaamt Kerssens, helpen ze ook de werkdruk verlagen.

Foto: Kevin Jarrett (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Willem van Veen

Voordat Google actief werd was er qua software maar één leverancier: Microsoft. Nu zijn er tenminste 2 opties.

roy

scholen moeten ouders om toestemming vragen. Vaak wordt alleen een toestemmingsformulier getekend voor het gebruik van G Suite en niet voor de Chromebook waar volgens de voorwaarden van Google apart toestemming voor gevraagd moet worden. De chromebook verzamelt ook gebruikersdata.

Het standaard formulier voor G Suite noemt alleen USA recht en o.a. COPPA. In welk % van de gevallen wordt er gevraagd om de aangepaste EU versie?

Google is i.v.m. COPPA op de vingers getikt en heeft daarom de voorwaarden voor youtube creators aangepast. Toch beloofden ze eerder wel zich aan deze regels te houden.

Wat gebeurt er met de verzamelde data, “niet” gebruikt voor ads, als een kind volwassen is?

Wil je dat een kind alleen de info bubble van Google ziet?

bert

Ook de webservicebouwers hier op Emerce hebben flink boter op hun hoofd. Draai tegenwoordig zelf NoScript bij het uitblijven van granulaire permissies in Javascript. Dan valt pas op hoeveel sites ergens iets van een Google server hengelen, en de klant dus laten volgen door Google. 90% of meer? Ja, Recaptcha (dubbel Evil), Gstatic, inlogservices, analytics, webfonts, maps-api: allemaal ongevraagde tracking van je websitebezoek.

Ik draai de klas zoveel mogelijk Google- én Microsoft-vrij, nou vooruit, het gratis Atom dat inmiddels onder MS valt is een fijne uitzondering: gratis, open source en offline.

bert

Wat trouwens opvalt bij basisonderwijs: Google zet allereerst vol daar in omdat de rest al vergeven is. VO/HBO/WO zit bijna allemaal bij Microsoft. PO was nog ongeschreven blad.

Maar wat mij opvalt bij eigen kinderen in de klas: die hele Chromebooks lossen niks op qua onderwijs. Enige dat ze oplossen, is stukje vermaak. Net als ouders die kinderen even achter de tablet gooien omdat ze hun aandacht even bij bereiden maaltijd nodig hebben o.i.d., zo lijkt het als ik de verhalen van mijn kinderen mag geloven (de juf kent alt-tab niet en dan zitten we op nuspelen.nl) zijn de chromebooks vooral die zoethouder, maar dan in de klas. Een is nu naar een andere school zonder laptops/tablets, die knapt helemaal op. Wordt gewoon aangepakt met pen en papier.

bert

Nog een toevoeging:
Ik snap zakelijk model niet… Google én Microsoft bieden de Office achtige dingen gratis aan. Met als doel dat leerlingen/studenten dan later betaalde versies afnemen?
Mein Arsloch!
Als je de jeugd 20 jaar gratis laat snoepen, gaan ze er vanuit dat de 60 jaar daarna ook gratis is. En of die reclameprofielen nou zo waardevol zijn? Die jeugd heeft nog zoveel kantelpunten.
Maar ook zakelijk is in mijn bedrijf steeds meer software gratis. Enerzijds omdat de versies uit 2010 gewoon nog voldoen, en die zijn volledig betaald en afgeschreven. Wirths Law is zo irritant, dat performantie wint van nieuwe functies.
Maar ook is er steeds meer en betere gratis software.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond