GorillaPark verwacht shake-out

Financieel directeur Richard Farr van Gorillapark verwacht dat veel start-ups bij wie de kraan is dichtgedraaid, zullen procederen tegen hun incubator. Door Frans Gunnink
Schijnbaar onaangedaan door de neergang van de Nasdaq, maakte GorillaPark in september bekend 40 miloen dollar aan nieuw geld te hebben ontvangen. Het optimisme blijft bruisen bij GorillaPark, zo blijkt tijdens een gesprek met de financiële man Richard Farr. Voor hem geen zorgelijke verhalen. Dat hoeft ook niet, want GorillaPark heeft voor de huidige vijf kantoren in evenzoveel landen, plus 25 startende bedrijven, genoeg geld tot het eerste halfjaar 2002.
Niet dat dit voldoende is. Het bedrijf wil verder groeien en streeft ernaar om over twaalf maanden in tien landen te zitten. Om die verdere groei te financieren en per kantoor tussen vijf en tien bedrijven te hebben, wordt nieuw geld binnengehaald. "We hebben contacten met zéér goede, grote namen. In de komende drie tot zes maanden zouden we opnieuw 50 miljoen dollar willen ophalen", aldus Farr.
"Maandelijks komen er 200 nieuwe voorstellen bij ons binnen", zegt hij. Het bedrijf kent een strakke selectieprocedure om de ideeën, maar vooral de personen erachter, te toetsen. De score ligt op circa één per maand. "Waar het om gaat is of degene achter het idee de 'x-factor' heeft. Zijn dit mensen waarmee we willen werken?"
Op dit moment heeft GorillaPark vijftien ondernemingen binnenshuis. Farr gaat er vanuit dat zes van de tien vroegtijdig uit hun lijden verlost moeten worden. Eén van de tien wordt een grote ipo, met een waarde van 250 miljoen euro. Een ander wordt ook groot en wordt onderhands verkocht aan een branchegenoot. Twee van de tien blijven beperkt en leveren bij onderhandse verkoop circa 10 miljoen euro op.
Farr ziet dit als het minimum, en de investeerders van GorillaPark zullen tevreden zijn met het financiële resultaat dat dit oplevert, zegt hij. De bedrijven die het niet redden, zijn niet verloren omdat de opgedane ervaring en kennis elders in het bedrijf wordt ingezet. Zelfs de enthousiaste bedenkers van ideeën die niet door de selectie komen, worden vastgehouden in de database en mogelijk later benaderd.
Problemen
Dat er inderdaad bedrijven afvallen, blijkt uit de cijfers die Farr toont. Inmiddels is bij één van de vijftien de stekker eruit getrokken en staan twee anderen 'under active review'. Ook dat proces is van tevoren vastgelegd, zodat bedrijven vooraf weten waar ze aan toe zijn. Farr verwacht dat andere incubators de komende maanden in grote problemen komen. "Weet je dat 95 procent van de bedrijven geen contract heeft met de incubator. Er is niet dichtgetimmerd wie wat doet. Ik verwacht dat in de komende zes tot negen maanden de incubators hun handen vol zullen hebben met de processen van bedrijven bij wie ze de financiering zijn gestopt."
GorillaPark heeft alles zoveel mogelijk van tevoren vastgelegd, zodat er voor geen van de partijen verrassingen opduiken. Net als bij het beoordelen vooraf, worden de bedrijven ook tussentijds nauwkeurig begeleid. De 'mijlpalen en hordes' staan duidelijk omschreven op papier. Zo ligt de grens voor de behuizing in het GorillaPark-gebouw bij 32 werknemers. Wie groter wordt, moet vertrekken. Dat overkwam alleen Hot Orange tot nog toe. Ook Pharmeon nadert inmiddels dit stadium. Erg enthousiast is Farr over de snelle ontwikkeling van Swapitshop, een ruilbeurs voor kinderspeelgoed. Binnen korte tijd kreeg het bedrijf 100.000 aangesloten kinderen.
Ontwikkeling
Het precies vastleggen van de ontwikkelingsstadia hoort bij de opzet van GorillaPark. Het bedrijf heeft immers de pretentie om binnen twee jaar een onderneming te begeleiden van idee naar ipo. Of beter gezegd: tot het niveau van ipo. Daarmee staat ook een overname door een branchegenoot, bijvoorbeeld een Amerikaanse partij die wil neerstrijken in Europa, nog open.
Farr vindt niet dat het business model van GorillaPark is aangepast door de gewijzigde omstandigheden. "Wij hebben wel een ontwikkeling doorgemaakt, hebben er ook van geleerd. Maar het model is niet veranderd. Wel zijn onze verwachtingen en waarderingen gewijzigd. Voor dit werk is er maar één manier om het te doen, en dat is om het goed te doen."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Eric Esselink
Ik vraag me af waarom V&D zich niet inkoopt in HotOrange zoals Bertelsmann dat deed in Barnes&Nobles en Napster. Maakt V&D een reuzensprong vooruit op Internet, vooral als ze slim zijn en HotOrange koppelen aan de V&D warenhuizen.Kun je groot inkopen, en bezorgen vanaf de V&D distri centers en warenhuizen.Een winnaar meteen vanaf de start, zoals ook VNU dat deed met Ilse, StartPagina etc. Of spreek ik voor mijn beurt… 🙂
bas
Goed idee Eric, moet je geld voor vragen.
Mike
Gaat HotOrange onderdeel uitmaken van deze ShakeOut, ondanks dat het een stokpaardje is van GP??? Ik ben errrug benieuwd wat er de komende maanden met dit bedrijf gaat gebeuren…
Eric Esselink
6 maanden later dan ik gedacht had is het toch gebeurt: Vendex gaat zich aktief bemoeien met Hot Orange. Had Bas toch gelijk, het is een goed idee. Vandaar ook meteen mijn tweede gouden tip aan Jeroen Mol, Vendex en Hot Orange: bluelight.com.