Deel dit artikel
-

GPRS serie, deel 8: M-Commerce

In Japan wordt dit jaar 400 miljoen dollar omgezet in m-commerce, de handel via het mobiele internet. Dit zegt Jupiter Research, dat tevens voorspelt dat de Europese markt 1,7 miljard dollar zal bedragen in 2003. Forrester daarentegen bagatelliseert m-commerce, de pc blijft volgens het onderzoeksbureau het middel voor online bestellingen. De prognoses lopen nogal uiteen, geen wonder dat 62 procent van de retailers in Engeland aangeeft voorlopig nog even de kat uit de boom te kijken.

Volgens Jupiter moeten de telecombedrijven haast maken met het ombouwen van hun GPRS-netwerk en het opzetten van een UMTS-netwerk om optimaal te kunnen profiteren van een markt voor m-commerce. Tijdens het Global Wireless Forum gehouden in september in Stockholm presenteerde Jupiter onderzoeksgegevens over de markt voor handel via mobiel internet. Het bureau betitelt m-commerce als kopen via internet, het tegen betaling gebruik maken van content, en reclame.

In 2003 zal er volgens Jupiter in de Verenigde Staten 600 miljoen dollar omgezet worden binnen m-commerce, in Europa 1,7 miljard en in Japan 3,5 miljard dollar. Voor de gehele wereld geldt een omzet van 7,6 miljard dollar in 2003, slechts twee jaar later is dat volgens Jupiter al gestegen tot 22,2 miljard dollar. Het grootste deel van het geld gaat naar online kopen, maar tussen de regio's zijn er verschillen. In Europa en Japan zal naar verhouding meer geld besteed worden aan content.

The Boston Consulting Group voorspelt dat voor business-to-consumer in 2003 wereldwijd een omzet bereikt wordt van honderd miljard dollar. De helft daarvan is daadwerkelijke e-handel, de overige 500 miljoen bestaat uit commissies en reclame.

Een heel andere conclusie trekt Forrester Research in het rapport "Driving Retail With Devices". Maant Jupiter de online retailers tot haast, want er wacht een miljardenmarkt, en komt ook the Boston Consulting Group nog tot de conclusie dat 81 procent van de mensen toekomst ziet in m-commerce, Forrester Research denkt dat Europese retailers van een koude kermis thuis gaan komen. Oorzaak? Het overgrote deel van de handel via internet (81 procent) gebeurt via de pc. Slechts 19 procent van de omzet komt via bestellingen die gedaan zijn met een handheld computer, 'smart phones' of via interactieve televisie, aldus Forrester.

Transacties via mobiele telefoons zijn slechts goed voor drie procent van de online omzet in 2005, aldus Forrester. De transacties zullen simpel zijn, en met name bepaald worden door de locatie van de gebruiker. Een voorbeeld is het kopen van kaartjes voor de bioscoop. Via handhelds zal slechts 0,1 procent van de online omzet behaald worden in Europa. Mobiel internet moet minder gezien worden als een middel om transacties af te sluiten en meer als een manier om klantentrouw te bevorderen, aldus Forrester. Het is een middel om consumenten te bereiken en ze te verleiden (elders) een aankoop te doen. Ook kan het sterk bijdragen aan merkbeleving door (opt-in) advertenties te verspreiden.

Wap werd niet het gehoopte succes. Voorspellingen over de ontwikkeling van mobiel internet lopen sterk uiteen. Het is geen wonder dat retailers daarom eens met de handen in de zij langs de kant gaan staan. Dat beeld komt ook naar voren uit onderzoek van Compaq, Computer Weekly en de E-Business Expo 2000. Van de ondervraagde 500 bedrijven gaf 62 procent aan dat ze een afwachtende houding aannemen. Het onderzoek is verricht bij 500 bedrijven.

De helft van de ondervraagden gaf aan dat m-commerce "erg belangrijk" of "tamelijk belangrijk" is. Een kwart van de bedrijven die nog geen plannen in de richting van m-commerce hadden gaf aan dat ze er de komende twaalf maanden wel mee zullen beginnen. Redenen om er niet aan te beginnen variëren. 31 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze zich op andere gebieden richten, 20 procent stelde dat m-commerce zich technisch nog niet bewezen heeft. Ook gaf 19 procent aan dat er geen geld was om toepassingen voor m-commerce te ontwikkelen.

Het onderzoek laat verder nog zien dat wanneer bedrijven overwegen in m-commerce te stappen, in de helft van de gevallen de toepassingen gericht zijn op het bedrijfsleven. 38 procent geeft aan dat de toepassingen gemaakt worden voor de consumentenmarkt. Deze tendens is niet al te opvallend, mobiel internet wordt eerder opgepikt door de zakelijke markt, bovendien is door het echec van wap de business-to-consumer markt wellicht nog wat meer afwachtend geworden.

En de consumenten? Die kunnen nog moeilijk vertellen wat ze gaan doen met GPRS. Uiteraard is er sprake van een kip en ei -situatie. Het grote succes van sms-tekstberichten was ook niet voorzien, en bleek pas toen de toepassing er was.

Het onderzoek van Blauw Research naar wap biedt wellicht een indicatie van de transacties die mensen willen gaan doen. Blauw deed onderzoek onder 1023 internetters. Bijna 40 procent van hen vindt het interessant om via wap betalingen te kunnen verrichten; 30 procent ziet er weinig toekomst in. Personen die wap willen gaan gebruiken voor het doen van bestellingen (bijna 20 procent), verwachten met name CD's en CD-roms af te nemen. Ruim eenderde denkt wel eens kleding via WAP te zullen bestellen. Een even groot deel verwacht wel eens een reis te zullen boeken met behulp van WAP.

Het meerendeel noemt toch overwegend het opvragen van informatie als een veelgebruikte functie. Jongeren denken vaker sportinformatie op te gaan vragen. Vier op de vijf toekomstige wappers willen WAP voor het verzenden en ontvangen van e-mail en het opvragen van informatie gaan gebruiken. Ongeveer de helft denkt met WAP ook SMS te zullen versturen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Johan Meulekamp

Terra Mobile, het wireless portal van Telefonica (Madrid) zal gebruikmaken van Digital Island's Footprint content delivery services voor haar General Packet Radio Switching (GPRS) systeem. Hiertoe zal Digital Island zogenaamde Footprint NextEdge® servers installeren in Terra Mobile's netwerk. Diensten die zullen worden aangeboden zijn onder andere digitale download van muziek, video, WAP diensten en spelletjes. Daarnaast ook diensten die zijn gerelateerd aan de lokatie waar zich de gebruiker bevindt. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld verkeers- of openbaarvervoer informatie en weersverwachting.

Hans Dekker

Tjonge jonge, wat zijn we weer lekker visieloos de onderzoeksbureau's aan het aanhalen. Kleding via WAP bestellen nog wel, give me a break. Wat nu met 'mobiel internet' gebeurt, is precies hetzelfde als wat een aantal jaar geleden met 'gewoon internet' gebeurde. Iedereen probeerde precies dezelfde diensten en producten te verkopen, alleen nu via het nieuwe medium. EEN NIEUW AFZET KANAAL – men ruikt handel! En dan ook nog teleurgesteld zometeen als mensen niet via WAP naar bol.com gaan surfen om daar hun cd's, spijkerbroeken of whatever aan te schaffen. Visieloos noem ik dat dus. Regel 1: Mobiel Internet is niet 'heel traag internet met een slechte browser', maar een nieuw medium en bovendien een zeer krachtige combinatie die kansen biedt voor NIEUWE DIENSTEN. Om nog makkelijker CD's te bestellen hadden ze het niet hoeven uitvinden. Regel 2: Een mobiele telefoon is een chipkaartlezer die terplekke je pincode kan controleren. Denk eens na wat je kunt bereiken als zometeen 95% van de bevolking continu met een zelfdenkend, aan internet verbonden, identificatiemiddel rondloopt. Regel 3: Denk eens na welke diensten je kunt leveren als 95% van de bevolking continu een 'positioning device' bij zich heeft. (mogen we nog even niet gebruiken in NL ivm privacy; komt nog wel – maar in Engeland is het al live!) Regel 4: Bluetooth. Regel 5: Consumenten weten niet wat er allemaal gaat cq. kan gebeuren (en wij maar een ietsje beter), dus het heeft geen enkele zin om ze te vragen of ze 'WAP gaan gebruiken om te bestellen' oid. Denk liever na hoe je waarde kunt creëeren door de kracht van de combinatie internet/mobiel te benutten. Regel 6: De huidige Internet-depressie heeft, net als de voorgaande Internet-hype, niets te maken met de toegevoegde waarde die Internet (en nu mobiel), ebusiness en, durf ik het te zeggen, de nieuwe economie en hierdoor geïnspireerde businessmodellen, al dan niet kunnen brengen. Die was groot en die blijft groot, maar ondernemen blijft ondernemen. mSucces!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond