Deel dit artikel
-

Gratis kortingssite uit frustratie over Groupon

De Rijswijkse Stichting BonXL is een gratis advertentieplatform begonnen dat, zo stelt men, de nadelen en risico’s van bestaande kortingssites moet wegnemen.

Bij BonXL kunnen ondernemers zelf gratis hun deals plaatsen. De consument rekent rechtstreeks bij de ondernemer af en betaalt vijf euro reserveringskosten voor de korting. Deze kosten ontvangt de consument weer terug doordat de ondernemer dat bedrag in mindering brengt op de prijs van de bestelling.

Daarmee valt volgens de stichting een aantal nadelen weg van het zogeheten group buying concept, waar veel andere kortingssites mee werken. In dat geval betalen ondernemers tot wel vijftig procent commissie, een bedrag per klik, advertentie- of abonnementskosten.

Vaak rekent de consument bovendien niet af met de ondernemer maar met de kortingssite, waardoor ondernemers hun kosten voor moeten schieten en soms een of twee maanden op hun geld moeten wachten. Ook betalen ondernemers twee keer BTW en hebben ze geen duidelijkheid over het aantal verkochte vouchers of de looptijd van de kortingen.

In het nieuwe concept kan de ondernemer zelf bepalen hoeveel kortingsbonnen er maximaal verkocht worden. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat bedrijven niet kunnen of willen leveren als er meer vouchers worden verkocht dan verwacht.

Initiatiefnemer Richard de Haas, eigenaar van een beautyzaak, is de Spartaans ogende site begonnen uit pure frustratie over sites als Groupon, zo zegt hij tegen Emerce. De Haas wil het concept ook uitrollen in de Verenigde Staten en in andere Europese landen.

BonXL uitleg from BonXl on Vimeo.

Deel dit bericht

9 Reacties

Polle van Elsacker

Interessante opzet. Ik (werkzaam bij Groupon) vraag me het volgende af:

Is deze dienst onderscheidend genoeg voor de consument ten opzichte van de vele nadere flash-sale sites? Is het belangrijk voor de consument dat deze minder betaald voor de deal, biedt het betalen van het volledig bedrag psygologisch niet meer zekerheid?

Bied het businessmodel van de site ruimte voor grootschalige investeringen in leadgeneratie, vereist om voldoende converterende gebruikers voor kortlopende, regionale deals via email te kunnen benaderen? Vooruit ontvangen betalingen en commissies voor deals bieden normaliter deze ruimte.

Beschikt de website over vereiste lokale salesforce om de website op te schalen?

Wong

Even op de website gekeken en het aanbod is zeer mager.

Daarnaast kom je gelijk op de Amsterdamse afdeling (zie url /amsterdam-1/.. ), maar als je op bijvoorbeeld restaurants klikt krijg je alleen een deal uit Eindhoven te zien. Lanceren met 1 restaurant deal lijkt me sowieso aan de magere kant, maar dan ook nog een voor een ontbijt voor 2 personen van €37,50…
Ook zijn er in heel veel categorieën gewoon geen aanbiedingen. Misschien een idee om deze uit te zetten, zodat het minder leeg lijkt.

Wanneer ik deze reactie heb geplaatst zal ik hier in ieder geval niet meer snel terug keren… Lanceren doe je met een knal, eventueel met wat verlies, zodat er over je krankzinnige aanbiedingen wordt gesproken. Ik kan me niet voorstellen dat iemand deze matige deals op Twitter of Facebook gaat delen.

Remco

Goed en begrijpelijk initiatief! Ken idd ook veel ondernemers die huidige systemen niet (meer) kunnen waarderen. Als klant heb ik het ook wel gehad met de zgn aanbiedingen: levertijd voor USB of iPhone hoesje 4-6 weken. (Gewoon ordinair eerst orders scoren, geld innen en dan bij leverancier bulkkorting order plaatsen)

Tom

@ Polle:

Apart dat jij over businessmodel begint, waar het Groupon businessmodel voornamelijk leunt op niet ingeleverde vouchers (heb ik van andere Groupon ingewijden!). Op de lange termijn geen houdbaar model denk ik.
Overigens vraagt Groupon soms ook om prijzen tijdelijk te verhogen om zo een ogenschijnlijk hogere korting te kunnen communiceren. Wij werken er ieder geval niet meer mee.

Leenders

Groupon reageert met de woorden “Interessante opzet “dit geeft aan dat BonXL toch wel potentie kan hebben. Ik stel me dan ook voor indien BonXL alle vragen die Groupon stelt met “ja” kan beantwoorden ze aardig kunnen groeien.

Patrick

@Tom. Het hele concept van vouchers en kadobonnen leunt zwaar op niet ingeleverde bonnen. Dat geldt voor Bongo, kadokaarten van winkels, vakantieveiligen, etc. Dat geldt niet specifiek voor Groupon.

dave

Kansloos! Iedereen snapt toch wel dat die zo nep is als het maar kan?! Waarom niet gewoon Kortingssite.com. Ben je meteen binnen ipv all die domme namen te bedenken. Kost alleen maar geld.

Seb van den Berg

Leuk concept, dat BonXL.nl. Wat mij echter nog niet helemaal duidelijk is hoe deze site geld verdiend. Soms lees ik dat het reserveren van een bon gratis is, maar soms zie ik dat het 5 euro kost (zie hierboven). Die 5 euro worden dan bij de ondernemer in mindering gebracht. Is dat het bedrag dat BonXL verdiend? Lijkt me prima. Maar wat gebeurd er als de klant de bon niet gebruikt? Is hij/zij dan niet ook de 5 euro kwijt?

Eerlijk gezegd denk ik dat er plaats is voor beide concepten. Er zijn heel veel dagaanbieding sites, zoals Groupon.nl, maar ook iBood.nl en Sweetdeal.nl. Waarom zou er niet plaats zijn voor een wat afwijkende formule?

Wat wel een probleem is, is het verhaal van de bomen en het bos. De consument weet niet meer waar hij het zoeken moet. Nou ja, in ieder geval niet als je al die aanbieders afzonderlijk in de gaten moet houden. Daarom is het goed dat er ook sites zijn die dat voor je doen

Recent hebben wij onze site iDEALR.nl sterk uitgebreid. Wij zijn van mening dat wij ons nu duidelijk van soortgelijke sites onderscheiden. Dit komt omdat de consument bij iDEALR binnen 1 klik precies die deals kan vinden die hem of haar ook echt interesseren. Aanbiedingen kunnen per stad worden getoond (b.v. Amsterdam), maar ook per categorie (b.v. Telefonie) of per webshop (zoals Bol.com). En als je precies weet wat je zoekt dan kun je dat eenvoudig in het prominente zoekveld intypen.

Wij willen alle consumenten en alle collega’s fijne fesstdagen en vooral een voordelig nieuw jaar wensen! 🙂

Koopjes

Bonxl was dus geen succes…. Zijn allemaal dode linkjes geworden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond