Greenpeace stuurt actiebeelden naar Catshuis

Greenpeace organiseerde deze week voor het eerst een livechat tussen actievoerders en ‘publiek’. Ook was er een live videoverbinding tussen de actieplek, de Amsterdamse steenkolenhaven, en een scherm bij het Catshuis. Afgelopen woensdag blokkeerden actievoerders de steenkolenhaven om aandacht te vragen voor het klimaat in het regeerakkoord.
Greenpeace had deze week een scherm van zo'n zes bij zeven meter geplaats bij de ingang van het Catshuis. "Het was de bedoeling dat als Rouvoet, Bos en Balkenende naar buiten zouden komen, er een live verbinding zou zijn tussen een actievoerder achter een webcam en de politici," vertelt Laura Westendorp van Greenpeace. "We wilden zo de fractievoorzitters oproepen van dit regeerakkoord ook een klimaatakkoord te maken."
Het plan werkte in de praktijk niet. Vanuit het Catshuis kwam halverwege de dag wel een vraag naar informatie, zegt Westendorp. "We hebben toen een persbericht gestuurd." Veel verder is de communicatie niet gekomen. "Er is later op de dag wel een auto met geblindeerde schermen langsgereden die even stil heeft gestaan voor het scherm. We konden niet zien wie in die auto zaten."
Passanten konden gedurende de dag was op het scherm een film zien met beelden over het veranderende klimaat, klimaatuitspraken van Bos, Balkenende en Rouvoet in de aanloop naar de verkiezingen en – later op de dag – beelden van de actie in Amsterdam.
Chatsessie met actievoerders
Op een website, de actiemonitor, konden geïnteresseerden op woensdag om vier uur 's middags chatten met één van de actievoerders in een kraan in de Kolenhaven. Actievoerders hielden in totaal vijf kranen bezet. Tijdens de chat waren in totaal ongeveer 1700 mensen op de site aanwezig, zegt Emile Poelman van Greenpeace. In totaal telde de actiesite op de actiedag 17.000 unieke bezoekers. Op de site waren ook streaming beelden te zien, die gemaakt waren in een kraan.
Met het bezet houden van vijf kranen maakte Greenpeace het lossen onmogelijk van het kolenschip ‘Maciej Rataj' met zo'n 34.000 ton steenkool aan boord. Volgens Greenpeace draagt de verbranding van steenkool fors bij aan de klimaatvervuiling in Nederland.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Mike
Leuk live een actie volgen en de politiek er direct mee confronteren. Nu moeten er dadenkomen ipv alleen woorden uit Den Haag. Hou vol Greenpeace