Deel dit artikel
-

Groei ict-sector in Nederland neemt af

De omzetgroei in de ict-sector zal dit jaar en volgend jaar dalen, maar desondanks blijft de groei groter dan die van de rest van het Nederlandse bedrijfsleven. De ict-sector vertegenwoordigt in Nederland 5 procent van het bruto nationaal product. Met die bevindingen komt het Centraal Planbureau in het rapport Centraal Economisch Plan 2001.

Dit rapport behandelt de Nederlandse economie in grote lijnen, maar het Centraal Planbureau keek in een afzonderlijke rapportage getiteld CEP-op maat ICT 2000-2002 ook naar de ontwikkeling van de ict-sector. Daarbij onderscheidt het onder de noemer 'ict-sector' de dienstverlenende bedrijven – zoals KPN, Pink Roccade, Getronics – en de de bedrijven die ict-goederen produceren, zoals glasvezelkabels, halfgeleiders, chips en mobiele telefoons. Voorbeelden van die laatste groep zijn Philips, Siemens, Océ en Ericsson.

Het CPB zegt dat er vorig jaar binnen de ict-sector een groei in omzet was van 14,25 procent, dit jaar zal die groei teruglopen naar 9,75 procent om eind volgend jaar te belanden op 7,5 procent. Hoewel de groei terugloopt wijst het CPB erop dat de ict-sector nog steeds voorop loopt in vergelijking met andere sectoren. Als redenen voor de teruggang noemt het CPB het wegvallen van de "millenniumpush", een minder gunstige internationale conjuctuur en "de eerste tekenen van verzadigingsverschijnselen", het laatste doet zich met name voor binnen de telecomindustrie.

De omzet binnen de ict-sector bedroeg in 1998 nog 87,7 miljard gulden, een jaar later was dat gestegen tot 97 miljard gulden om vorig jaar uit te komen op 110,2 miljard gulden. Volgens het Centraal Planbureau zal de omzet dit jaar stijgen tot bijna 122 miljard gulden en in 2002 uitkomen op een bedrag van bijna 131 miljard gulden.

De omzetgroei binnen de telecomsector blijft de komende periode hoger liggen dan die binnen de andere ict-industrieën, aldus het CPB. Volgens het rapport zullen mobiel internetten en mobiele internetverkopen niet op korte termijn voor omzetgroei zorgen. De overstap naar UMTS en GPRS zal nog op zich laten wachten en bovendien "dwingt de financiële situatie telecombedrijven tot een kritische blik op hun investeringsplannen in nieuwe producten". Computerservicebedrijven kregen te maken met een dip na de millenniumwisseling, maar volgens het CPB zal de omzet eind dit jaar weer stijgen. Binnen het midden- en kleinbedrijf zijn er nog "voldoende groeimogelijkheden" voor de automatiseerders. Onzekerheid is er rond e-commercebedrijven als afzetmarkt voor de computerservicebedrijven, constateert het CPB. Faillissementen van internetbedrijven, onzekerheden over de logistiek en angst voor fraude met creditcards remmen de ontwikkeling van investeringen in e-commerce, zegt het CPB.

De markt voor ict-diensten is voornamelijk in handen van Nederlandse bedrijven, terwijl de meeste ict-producten die in Nederland gekocht worden juist in het buitenland worden gemaakt. De klantenkring van de bedrijven in de ict-sector komt, als het gaat om ict-diensten hoofdzakelijk uit Nederland (ongeveer 90 procent) en als het gaat om ict-producten juist met name uit het buitenland (64 procent).

Gekeken naar de omvang van de ict-sector binnen de volledige industrie (gemeten in bruto nationaal product) blijkt dat in Nederland de ict-sector voor vijf procent bijdraagt aan het bnp. In landen als Zweden en de Verenigde Staten is dit negen procent. Ook is de Nederlandse ict-sector meer op dienstverlening gericht dan op producten, dit is in de meeste andere westerse landen ook het geval, maar volgens het CPB is de nadruk in Nederland groter. Dit hoeft ook weer niet per definitie een nadeel te zijn aangezien het CPB voorspelt dat de omzetgroei voor de leveranciers van ict-producten relatief laag ligt dit jaar en komend jaar. Dit jaar zal die groei op zes procent uitkomen (gemiddeld is het 9,75 procent), voor volgend jaar wordt eenzelfde groeipercentage voorspeld (gemiddelde is dan 7,5 procent). Momenteel vertraagt de wereldmarkt op dit gebied sterk, aldus het CPB, maar volgend jaar zal dit weer aantrekken.

Het rapport CEP-op maat ICT 2000-2002 is te vinden op de site van het Centraal Planbureau.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond