Deel dit artikel
-

Groeischeut voor Microsoft online advertising

Na drie kwartalen van daling laten Microsofts activiteiten met search en online advertising een groeischeut zien. De omzet uit internetreclame steeg dertien procent, maar deze ‘nieuwe activiteiten’ zijn nog steeds zwaar verliesgevend.

Dat blijkt uit de presentatie van de financiële cijfers over het laatste kwartaal van 2011. Microsoft presenteerde de cijfers gisterenavond na sluiting van de Amerikaanse handelsdag.

De afdeling waar Search en Advertising onder vallen, Online Services, boekte in de laatste drie maanden van vorig jaar een omzet van 780 miljoen dollar. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Uit de specificatie die Microsoft daarbij geeft, valt op te maken dat de exploitatie van Bing.com en de zoek- en reclamediensten die het voor Yahoo levert vooral een Amerikaanse aangelegenheid zijn. Microsofts zoektechnologie handelt ongeveer een op de drie zoekopdrachten in Amerika af. In Europa daarentegen heeft Google een marktaandeel van boven de negentig procent.

Het softwareberijf investeert sinds drie jaar miljarden dollars in online zoek- en reclametechnologie. De operationele verliezen lopen ieder kwartaal in de honderden miljoenen dollars. Hoewel de verliezen aanzienlijke zijn, beginnen ze nu wel te dalen.

Het operationele verlies van Online Services bedroeg afgelopen kwartaal 458 miljoen dollar. Een jaar geleden was dat 559 miljoen dollar.

Waar Microsofts zoek- en reclamediensten een groei laten zien van dertien procent, noteert Google mondiaal een toename van 25 procent.

Ook de divisie Windows & Windows Live laat een teruggang zien. De omzet daalde met zes procent tot 4,7 miljard dollar.

Op concernniveau, dat is inclusief Entertainment, Business en Server software, boekte het bedrijf echter een groei. De omzet in de drie maanden tot 1 januari 2012 steeg met vijf procent tot 20,9 miljard dollar. De nettowinst bleef gelijk ten opzichte van vorig jaar: 6,6 miljard dollar.

Foto: Manuel Iglesias (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Mobiele abonnementen vergelijken

Ik ben wel erg benieuwd hoe 2012 voor Microsoft ontwikkeld. Windows Phone zal hopelijk echt voet aan de grond krijgen, wat tevens een impuls voor Windows Live en Bing zal betekenen (beide services zijn geïntegreerd in Windows Phone). Daarnaast zal dit jaar hoogst waarschijnlijk Windows 8 gereleased worden. Spannend jaar voor Microsoft lijkt me.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond