Groot Europees verzet tegen Stop-knop in webshops

Zeventien Europese handelsorganisaties luiden het alarm over een voorgenomen verplichte Stop-knop bij webwinkels. Met één druk op die knop moet de consument een transactie achteraf ongedaan kunnen maken.
De organisaties trekken alle registers open, omdat zonder ingrijpen de Europese Unie een onnodig storende horde zou opwerpen in Europees e-commerce. Dat is een markt van honderden miljarden euro’s die zou worden ontwricht.
De stopknop is het idee van de Europese ministers met Mededinging in hun portefeuille. Ze spraken elkaar vorige week over aanpassingen van een richtlijn over verkoop op afstand van financiële diensten. Aangezien dat vaak complexe producten zijn, kwam de stopknop ter sprake als een mechanisme ter bescherming van de consument. Het dekkingsgebied werd daarna spontaan uitgebreid naar alle goederen en diensten die op afstand worden verkocht.
Eind vorige week publiceerden zeventien belangenorganisaties een open brief (PDF) waarin ze hun afkeur uitspreken. Het gaat onder meer om Europese vertegenwoordigers van bol.com, Booking.com, cdiscount, Klarna, Zalando, Vinted, Trivago, Adevinta/Schibsted, DPG Media, Mediahuis, bitkom, maaltijdbezorgers, Netflix, Viaplay, Google, Apple, Amazon, TikTok en Shopify.
Ook E-commerce Europe is fel tegen. Het Nederlandse lid van die organisatie is Thuiswinkel.org. Directeur Marlene ten Ham: “Wanneer houdt dit op? Dit is een oplossing voor een niet bestaand probleem. Het consumentenrecht biedt immers gewoon het herroepingsrecht.” Dat is het recht om binnen veertien dagen na een aankoop op afstand, bijvoorbeeld via internet of telefonisch, zonder opgaaf van reden de aankoop ongedaan te maken.
Ten Ham: “Het voorstel van de Europese Raad gaat nu naar het Europees Parlement voor stemming.” De open brief van de belangenorganisaties is de eerste stap in een intense lobbyactie die de komende weken achter de schermen zal plaatsvinden. “We willen vragen om het hele aankoopproces zo flexibel mogelijk te houden. Laat ruimte aan de ondernemer om te kiezen” hoe hij zij klanten informeert over het herroepingsrecht. “Dat is ook prettiger voor consument.”
Het voorstel van de Europese Raad omvat twee Stop-knoppen in het proces van een online aankoop.
“Dit schiet zijn doel voorbij.”
Thuiswinkel.org doet een alternatieve suggestie: “De Europese Commissie is momenteel bezig met een evaluatie van het digitale consumentenrecht. Zij onderzoekt of deze nog fit for purpose is. Dit lijkt ons inziens een logischere stap om na te gaan of er behoefte is aan een dergelijke knop. Er worden in de fitnesscheck namelijk ook een impactassessment en consultatie gedaan.” Dan kunnen alle belanghebbenden op de markt hun wensen uitspreken. Die vinden uiteindelijk, na weging, hun weg alsnog naar de Europese wetgever.
Foto: Rennett Stowe (cc)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
12 Reacties
Jurgen
Ambtenaren… wat een vreselijk slag is dat toch..
Ook graag een stop knop bij de uitgang van elke retailer dan maar?
Remko Piepers - IFM-Ecom
Graag ook een stopknop bij deze idioten in BRUSSEL Kunnen we elke onzinnige “oplossing” ook gewoon achteraf terug draaien.
Wat een onzin om een stopknop in te moeten zetten. Ze staan echt niet meer met de voeten in het zand daar.
Hopelijk halen de bezwaren wat uit. Ik zie de enorme stroom retouren on afgenomen producten en diensten al opstapelen. Met een enorme milieu belasting en kosten post als gevolg.
Teun
Super goed idee! Alleen toegepast in de verkeerde sector. Deze noodknop moet er komen voor politiici en ambtenaren die uit de bocht vliegen. Dan is veel beter voor de bescherming van de burger.
Stef Bouwhuis
Toch ben ik het er wél mee eens. Het is mij overkomen dat ik via een facebook link een stukje confectie bestelde met een 4XL maat. Ik kreeg een stukje kinderkleding met daarin dit merkje genaaid. Duidelijke oplichting. Ik had niet via een creditcard betaald maar via Ideal. Dus ik kon daar niets claimen. Een retouradres was niet te vinden. Terugsturen was niet mogelijk. Het zou om een bedrijf uit New York gaan. Natuurlijk kan er straks ook een een ‘valse’ stopknop op de site komen, maar misschien moeten die gelicenseerd worden.
Melody
Stef Bouwhuis, die Stop knop is er neem ik aan om je aankoop te kunnen cancelen tijdens of direct na het aankopen zelf. Net zoiets als de Anuleer knop op Bol. Zolang het product niet is verwerkt, zodra het onderweg is houdt het op. Dus als je het eenmaal thuis hebt kan je neem ik aan niet meer op de Stopknop drukken maar wel de gebruikelijke retourneren of geld terug procedure in. (& inderdaad altijd tevoren even checken of er een retour adres is, of bij Confectie een niet goed geld terug mogelijkheid, hoe de maten vallen, of er betrouwbare revieuws zijn etc).
Arne de Vos - Webmaster Resources
Zoals Stef aangeeft… er zijn webshops die het allemaal niet zo goed voor hebben met de consument / de klant. Prima dat de overheid burgers wil beschermen. Maar voor iedere webshop een stop-knop verplichten? En dan worden consumenten niet meer besodemieterd? LOL 🙂 Sorry, dat is wat te simpel gedacht. Pak oplichting, misleiding, etc. gewoon goed aan. Maar er is een tekort aan mensen voor controle / handhaving. Niet het probleem bij goedwillende ondernemers neerleggen.
Luc
Die stop knop is er grandioos over. Dit zorgt niet voor bescherming van de consument maar voor verwarring. Bovendien kunnen, kwaadwillende, webshops hier misbruik van maken door de onderliggende link van die knop een heel andere functie te geven.
Ik denk dat de Europese regering momenteel heel wat andere problemen op te lossen heeft. Of is dit weer een of ander rookgordijn om iets anders te verbergen? want daar zijn ze in Brussel heel goed in.
Michiel
Toch is het idee achter die stopknop helemaal niet zo slecht volgens mij. Het zou wel goed zijn om iets meer tijd te hebben een aankoop terug te draaien zonder het gedoe van terugsturen.
Dat zou dan natuurlijk wel betekenen dat de verwerking en het versturen van een aankoop iets langer duurt om dat de shop moet wachten op een eventuele annulering.
Dus de koper zou misschien moeten kiezen tussen twee opties: 1. Directe verwerking zonder annuleringsmogelijkheid anders dan door terugsturen. 2: iets minder snelle verwerking maar met de mogelijkheid om binnen een bepaalde tijd (bv een dag) te kunnen annuleren.
Dit lijkt me helemaal niet moeilijk te implementeren.
Robert - Powerfulproducts.nl
@Michiel dan zou het nog wel een beetje nut hebben misschien en de ondernemer niet meer nog extra schaden.
Ruben
@Stef: Zoals al benoemd werkt die stopknop natuurlijk alleen voordat een bestelling is verzonden. Het lijkt me reëler om iets beter te kijken waar je bestelt, in plaats van blijkbaar blind op een Facebook linkje te klikken en te verwachten dat het allemaal wel goed komt.
@Michiel: Het lijkt me dan beter om als consument iets langer na te denken voordat je iets koopt. Dit wekt de indruk dat je als consument maar z.s.m. wil bestellen en daarna nog even bedenktijd wil om te overwegen of je het wel wilde bestellen. De omgekeerde wereld.
Miniu
dat zou best okee zijn. bestellen is makkelijk maar dit terugdraaien zijn erg veel stappen tot zelfs schriftelijk met handtekeningen. onderlaatst een puber bestelling bij een beroemde sportschool keten geannuleerd, man wat een gedoe! maar het invulformulier was easypeasy.
Henk
Dit schiet echt weer zijn doel voorbij. Als EU politici nou eens echte problemen aan zouden pakken!