Deel dit artikel
-

Groot RFID-project voor Siemens bij Otto

Siemens Business Services heeft een groot rfid-project binnengehaald bij de Duitse postordergigant Otto. Bedoeling is dat de voorraad in het distributiecentrum van Otto in Hamburg voortaan wordt bijgehouden met behulp van rfid. Behalve dat het Otto een efficiencyslag oplevert, kan met behulp van rfid ook verlies en diefstal worden tegengegaan in het distributiecentrum.

Verder levert het implementeren van rfid Otto op termijn ook aanzienlijke kostenbesparingen op. Hoe hoog die zijn kan de postorderaar niet aangeven. Wel zal de prijs van ‘rfid-transponders’ nog verder omlaag moeten. “Als transponders minder dan 3 eurocent zouden kosten, dan zouden we de ongeveer de helft van onze goederen met rfid-tags kunnen uitrusten,” aldus Roland Nickerl, hoofd logistieke planning van Otto. Nu worden zo’n 80.000 van de 200.000 artikelen bij Otto uitgerust met een rfid transponder.

Als de goederen worden gerangschikt worden ze uitgerust met de transponders. Ieder individueel product wordt geïdentificeerd met een scanner tijdens het verpakken en voorbereiding in het orderstation, als ze het centrale distributiecentrum in Hamburg verlaten en als ze aankomen in de vijf ‘Hermes’-distributiecentra. Op de rfid-chip staat om wat voor item het gaat en ook staat het verpakkingsidentificatienummer erop, maar op de chip staat geen persoonlijke data over de klant.

Siemens Business Services is verantwoordelijk voor de rfid-oplossing die bij Otto draait, Siemens Automation & Drives (A&D). Het is een van de eerste grote rfid-opdrachten voor Siemens Business Services en Siemens A&D levert de rfid-hardware en de transponders. Hoeveel geld met de opdracht gemoeid is, kon Siemens Business Services niet direct vertellen. Wel dat het om een grote opdracht gaat.

Onduidelijk is nog of Otto Nederland direct te maken krijgt met rfid. Wel is het volgens Suzanne Ypenburg zo dat een groot aantal spullen die voor Otto Nederland in Tilburg bestemd zijn uit het distributiecentrum in Hamburg komen. “Maar een deel van de spullen kopen we ook zelf in,” aldus Ypenburg.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond