Deel dit artikel
-

Grootschalige phishing: OM eist tot twee jaar gevangenisstraf

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft vrijdag tot twee jaar gevangenisstraf geëist tegen een 27-jarige man uit Amsterdam en een 24-jarige man uit Zaanstad wegens online oplichting. Volgens het OM hebben verdachten in het voorjaar van 2020 tientallen slachtoffers gemaakt in Nederland.

Volgens het OM handelden zij volgens een vast patroon: de slachtoffers ontvingen een phishingmail, zogenaamd van hun bank, met de titel ‘bankieren in tijden van Corona’. Zodra het slachtoffer op het linkje in die mail klikte, kwam hij of zij op een nep website van de bank, waar klanten werd gevraagd gegevens aan te leveren, zoals hun telefoonnummer. Die gegevens belanden vervolgens bij de verdachten, waarmee ze inloggen op de bankrekening.

De verdachten bemachtigden telefonisch een TAN-code, waarmee ze een mobiele betaalpas – op hun eigen telefoon – aan de rekening van het slachtoffer koppelen, of waarmee ze geld overmaken naar katvanger-rekeningen. Bij verschillende slachtoffers is op deze wijze voor duizenden euro’s gestolen, terwijl de bank in andere gevallen heeft voorkomen dat tienduizenden euro’s van rekeningen is gehaald.

De laptops en telefoons van de verdachten staan vol met phishing-software en groeps-chatberichten waarin de verdachten afspraken maakten over de phishing.

De officier eist tegen de 27-jarige verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden. Tegen de 24-jarige man eist de officier een gevangenisstraf van 21 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk. De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 19 februari.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond