Deel dit artikel
-

Grote banken trekken meeste online beleggers

Volgens een onderzoek onder bezoekers en abonnees van Belegger.nl bezitten ABN Amro , Postbank en Rabobank meer dan tweederde van de Nederlandse markt voor online beleggen. Met een marktaandeel van 23,6% is ABN Amro de grootste nationale internetbroker. De markt voor online beleggen lijkt ook in Nederland explosief te groeien.

Op kleine afstand van ABN Amro volgen de Postbank en Rabobank waar respectievelijk 22,4 en 20,9% van de respondenten een rekening zegt te hebben. Belegger.nl geeft zelf toe dat deze steekproef van 1014 beleggers te klein is om te kunnen zeggen welke van de drie banken in werkelijkheid het grootste aantal rekeningen heeft uitstaan. Volgens de onderzoekers is de koppositie van grote algemene banken echter vanzelfsprekend, aangezien de meeste beleggers al een (effecten)rekening hebben bij deze instellingen en de overstap naar een online rekening dan niet zo groot is.

Pure online brokers als Alex en IMG Holland moeten het volledig hebben van nieuwe klanten, waardoor zij met 16,9% en 7,3% achter de drie grote banken komen te staan. De onderzoekers denken wel dat deze internetbrokers relatief actieve klanten aantrekken.

ING Bank en Robeco zijn de grote verliezers van het onderzoek. ING (2,2%) lijkt nog maar in de beginfase te zitten en heeft weinig reclame voor hun online internetapplicatie gemaakt. Robeco is echter al een halfjaar bezig, maar blijft steken op een marktaandeel van 2,8%. Sem van Berkel , sinds twee jaar actief op internet en in veel opzichten de duurste online broker, sluit de lijst af met een bescheiden aandeel van 0,3%.

Tijdens het onlangs gehouden congres 'Beleggen via Internet' maakte het Centrum voor Marketing Analyses (CMA) bekend dat zo'n 40.000 beleggers via internet hun orders plaatsen. Volgens een berekening van Belegger.nl zijn dat er in Nederland echter al tussen de 65.000 en 78.000. Over de enorme groei van deze vorm van beleggen is iedereen het eens, zoals ook op Europees niveau is gebleken. Volgens IMG-directeur Van Eerden stijgt het aantal rekeningen bij dit bedrijf met 600 per maand en zal het groeien van zo'n vijfduizend naar elfduizend eind volgend jaar. Concurrent Alex mikt eind 2000 op minimaal 20.000 klanten.

Deel dit bericht

3 Reacties

Ruud Wanck

Uit het onderzoek van Belegger.nl komt naar voren dat Robeco Advies een marktaandeel heeft van slechts 2,8%. In onze nieuwjaarstoespraak hebben we al naar buiten gebracht dat er op 1 januari 2000 zo'n 7.000 online rekeningen bij Robeco Advies waren geopend. Kijkend naar de schatting van Belegger.nl dat er op dit moment tussen de 65.000 en 78.000 beleggers via internet beleggen, denk ik dat de resultaten van dit onderzoek naar marktaandelen, in ieder geval ten aanzien van Robeco Advies, slechts in beperkte mate representatief zijn. Ruud WanckMarketing InternetRobeco Advieswww.robecoadvies.nl

peter verhaar

Het is niet zinvol te spreken over aantallen rekeningen; het gaat bij on-line beleggen om het aantal transacties dat wordt verwerkt; dat is de echte benchmark voor omvang. Veel klanten van ABN Amro kregen een online investor account 'erbij'; dat zegt dus niets over de orderomvang.Bovendien gaat het ook nog eens een keer om de mate van activiteit van de rekening; bij Alex doet men gemiddeld 100 orders per jaar, dat is zeer veel en men dient te kijken naar de gemiddelde omvang van de transactie.kortom, naar mijn mening is Alex de grootste internetbroker als gekeken wordt naar het aatal on-line orders.

Johan Meulekamp

Europa bevindt zich naar mijn idee in de gevarenzone, althans voor wat betreft het aanbieden van grootschalige on-line financiële transactie diensten. Gelet op het potentieel van mogelijke on-line beleggers in Europa zal het voor de meeste banken en andere financiele instellingen niet eenvoudig zijn om een on-line dienst op te zetten die niet crasht als gelijktijdig 10.000 mensen of meer on-line transacties uitgevoerd willen hebben. E*Trade en andere Amerikaanse bedrijven hebben inmiddels hiermee uitgebreide ervaring opgedaan en breiden nu hun diensten uit naar Europa. Waar blijven de Nederlandse banken die toch tot de top tien van de wereld behoren?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond